Katolikker laver nye regler for behandling af overgreb

Sagerne om seksuelle overgreb mod børn i den katolske kirke i Danmark blev ifølge kirken selv håndteret alt for dårligt. Derfor lancerer kirken nu et nyt regelsæt

Foto: Colourbox.com.
Foto: Colourbox.com.

Den katolske kirke i Danmark kunne have sparet sig mange interne stridigheder og hug fra den danske offentlighed, hvis kirken havde haft en vandtæt beredskabsplan for behandling af seksuelle overgreb.

Det erkender revisionsudvalget vedrørende kirkens beredskab, som derfor netop har udsendt første udkast til et omfattende regelsæt på foreløbig 22 sider om behandling af sager om seksuelle overgreb inden for kirken.

LÆS OGSÅ: Katolikker: Vi gjorde det ikke godt nok

Erling Tiedemann, medforfatter til "Den katolske Kirkes beredskab over for seksuelle overgreb mod børn og unge", erkender, at de mange sager har været nogle dyre lærepenge, og at den katolske kirke tidligere slet ikke var klædt ordentligt på til at håndtere misbrugssagerne.

"Reglerne i den gamle beredskabsplan var uklare, og det førte til dårlig kommunikation internt i kirken og mellem kirken og den danske offentlighed. Det var for eksempel ikke klart, om man skulle politianmelde mistanker om seksuelle overgreb. Det var ikke klart, hvordan man som offer kunne få hjælp. Og det var ikke klart, at kirken ville gennemføre tjenstlige sager om overgreb, hvis politiet henlagde dem, for eksempel på grund af forældelse, " siger Erling Tiedemann, der understreger, at bispedømmet fremover vil føre tjenstlig sag mod enhver gejstlig eller anden kirkelig medarbejder, der forgriber sig seksuelt på børn og unge.

"Nu har vi slået fast, at der aldrig skal være tale om, at præster efterforsker sig selv – det er politiets opgave. Og det er gjort klart, at hvis nogen forsynder sig i kirken, må de regne med, at selvom politiet henlægger sagen, så er vi ikke færdige med den! Også selvom der er tale om grænseoverskridende adfærd, som rent strafferetligt ikke er ulovligt. Vi har også tilføjet en lang liste over organer med professionelle fagfolk, som kan hjælpe børn og unge, som har været udsat for overgreb."

Det nye regelsæt skal ikke ses som et forsøg på, at den katolske kirke forsøger at genoprette sit image.

"Vi har fået et ordentligt hak i tuden, og jeg ved ikke, om vi overhovedet kan genoprette troværdigheden. Det vil i hvert fald tage meget lang tid. Den nye beredskabsplan skal snarere ses som udtryk for, at vi simpelthen ikke vil have, at det sker igen, og at vi vil sikre os imod det!" fastslår Erling Tiedemann.

Caroline Adolphsen, ph.d.-stipendiat ved Juridisk Institut ved Aarhus Universitet med speciale i mindreåriges rettigheder, har tidligere kritiseret den katolske biskop Kozon for ikke tage hånd om de gamle sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke. Hun er "meget imponeret" over den nye linje.

"Det er positivt, at de klart har taget stilling til, hvad der ikke fungerede. Det er godt, at de i den nye plan sætter fokus på, at både politi og kommune skal underrettes i tilfælde af en sag. Både etisk og juridisk er det den korrekte måde at gøre det på i forhold til tidligere, hvor de ville behandle sagen som et indre, kirkeligt anliggende. Og hvor man dermed kunne frygte, at et overgreb mod et barn ikke fik de konsekvenser, det burde," siger hun.

Hun vurderer, at eventuelle fremtidige ofre for seksuelle krænkelser i den katolske kirke kan føle sig langt mere trygge, blandt andet fordi der nu også er tilknyttet eksterne rådgivere, der kan hjælpe ofrene.

"Beredskabsplanen tyder på, at kirken har læst service- og straffeloven. Nu foregår det efter bogen, og der er lavet en helt ny arbejdsdeling, så ingen længere kan være i tvivl om, hvad de skal gøre. Der er så at sige sat en væg op mellem kirken og misbruget. Fremover skal du virkelig være i ond tro, hvis du ikke handler på en indberetning om et overgreb," siger Caroline Adolphsen, som dog har en lille anke til den nye beredskabsplan:

"Jeg undrer mig over, at sagen ifølge den katolske kirke skal forbi rådgivningsgruppen, inden den bliver meldt til politiet. Selvfølgelig er det godt med den uvildige juridiske vejledning fra gruppen, men jeg vil opfordre til, at man melder det til politiet øjeblikket, så intet bevismateriale går tabt. I sager om seksuelle overgreb kan de fysiske beviser jo være meget vigtige," påpeger hun.

Den endelige beredskabsplan fra den katolske kirke forventes at være færdig til foråret.

schelde@k.dk

johansen@k.dk

@Rubr.fakta 2 dæk:regelsættets principper

Får bispedømmet mistanke om noget strafbart, bliver sagen meldt til politiet.

Børn eller unge, der har været udsat for en krænkelse, skal hurtigst muligt have hjælp.

Bispedømmet fører sag mod enhver gejstlig eller anden kirkelig medarbejder, der forgriber sig på børn.

Men enhver under anklage skal anses som uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Fyldestgørende information til menighedsråd, menigheder og i relevant omfang offentligheden er normen i de nye regler.

Læs hele beredskabsplanen på

@K.dk henvisning:k.dk/katolsk-krise