Katolsk gruppe slår alarm over kristenforfølgelser

Kristenforfølgelser er i dag værre end på noget andet tidspunkt i historien, lyder det fra katolsk nødhjælpsgruppe i ny rapport

Kristne koptere sørger, efter at bevæbnede mænd har angrebet en bus i den egyptiske Minya-provins.
Kristne koptere sørger, efter at bevæbnede mænd har angrebet en bus i den egyptiske Minya-provins. . Foto: Amr Nabil, AP/ritzau.

Kristenforfølgelser er taget til i styrke og grusomhed, og folkemord og andre overgreb på kristne betyder, at den kristne kirke i visse lande og regioner i dag risikerer ”nært forestående udslettelse”.

Det advarer den internationale katolske nødjælpsgruppe Aid to the Church in Need (Hjælp til den trængende kirke) i en ny rapport, der kortlægger kristenforfølgelser i 13 nøglelande fra 2015 til 2017. Ifølge rapporten, der har fået overskriften “Persecuted and Forgotten” (Forfulgt og glemt), forværredes vilkårene for kristne i 12 af de 13 lande i den periode, som rapporten dækker, sammenlignet med de foregående to år.

”Det står klart, at forfølgelsen af kristne i dag er værre end på noget andet tidspunkt i historien. Ikke alene forfølges kristne mere end nogen anden trosgruppe, men et stadig voksende antal udsættes også for de allerværste former for forfølgelse,” siger rapportens redaktør, John Pontifex, i en udtalelse.

Rapporten fokuserer på mellemøstlige lande såsom Irak og Syrien, hvor ekstremistiske islamistiske grupper såsom Islamisk Stat, arbejder aktivt for at udslette kristne og andre minoriteter. Ifølge rapporten, der citerer den kaldæiske biskop over krigshærgede Aleppo i Syrien, Antoine Audo, var antallet af kristne i den historiske by i foråret 2017 eksempelvis faldet fra 1,7 millioner til “knap 35.000”. I Irak er masseudvandringen af kristne ifølge rapporten ”særligt slem”, og antallet af kristne i landet er nu færre end 200.000.

I rapporten dadler Aid to the Church in Need vestlige regeringer og FN for at have svigtet lidende kristne i Irak og Syrien ved at undlade at ”tage de nødvendige skridt” for at forhindre folkemord og retsforfølge de ansvarlige.

”Hvis kristne organisationer og andre institutioner ikke havde udfyldt tomrummet, kunne den kristne tilstedeværelse allerede være forsvundet i Irak og andre dele af Mellemøsten,” lyder det i rapporten.

Den katolske nødhjælpsgruppe angriber også vestlige medier for at lukke øjnene for forfølgelser af kristne.

”På et tidspunkt, hvor der i Vesten er et forøget medie- fokus på menneskers rettigheder uanset køn, etnicitet eller seksualitet, er det ironisk, at der i en stor del af de sekulære medier er så begrænset dækning af den massive forfølgelse, der opleves af så mange kristne,” skriver Aid to the Church in Need.

Rapporten belyser også overgreb på den kristne befolkning i det nordlige Nigeria, hvor den islamistiske terrorgruppe Boko Haram har indledt et folkemord på kristne, og i lande som Indien, Pakistan og Kina, hvor den religiøse ”intolerance” er stigende.

Aid to the Church in Need rangerer kristenforfølgelserne i Kina, Eritrea, Irak, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Saudi-Arabien, Sudan og Syrien som ”ekstreme”, mens Egypten, Iran, Indien og Tyrkiet hører til i den alvorlige, men mindre ekstreme kategori.

Saudi-Arabien er det eneste af de 13 lande, som rapporten dækker, hvor ingen ”tydelige tegn på tilbagegang” er fundet sted.