Katolsk kirke sikrer bådflygtninge landgang

I weekenden var den katolske kirke i Italien mægler i en migrantstrid og lovede at tage ansvar for 100 bådflygtninge. Reaktionerne er blandede, siger professor

Ifølge Reuters er der siden 2014 kommet flere end 650.000 migranter til Italiens kyst, men antallet er faldet markant det seneste år.
Ifølge Reuters er der siden 2014 kommet flere end 650.000 migranter til Italiens kyst, men antallet er faldet markant det seneste år. Foto: Orietta Scardino/Ritzau Scanpix.

Det var med en stor tak til den katolske kirke, at omkring 140 bådflygtninge denne weekend endelig kunne mærke fast grund under fødderne igen.

For to uger siden blev migranterne, som primært var unge mænd fra det afrikanske land Eritrea, samlet op i Middelhavet af den italienske kystvagts skib ”Disciotti”, og få dage senere ankom de til den sicilianske kystby Catania. Her ville den italienske regering til gengæld ikke lade andre end børnene og de meget syge passagerer komme i land, før en fordelingsaftale var forhandlet på plads med EU. Målet var ikke at komme til at hænge på størstedelen af de flygtninge, der kommer til Europa via Middelhavet.

Da sagen i denne weekend endelig blev løst, spillede den katolske kirke en hovedrolle. Dels fungerede kirken som mægler i diskussionen mellem EU og Italien om, hvordan migranterne skulle fordeles, og dels tilbød den katolske kirke selv at sikre størstedelen af passagerne husly. Hvor Irland og Albanien, som ikke er medlem af EU, tilbød at tage 20 flygtninge hver, fordeler Italiens katolske biskopper de resterende cirka 100 bådflygtninge rundt i landet. Modtagelsen af de mange flygtninge kommer dermed ikke til at koste de italienske skatteydere noget, kunne indenrigsministeren fra det indvandrerkritiske regeringsparti La Lega, Matteo Salvini, forsikre befolkningen i en tale lørdag aften.

”Kirken har åbnet sit hjerte og sin pengepung,” sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I går kom det frem, at den italienske bispekonference har valgt at flytte de fleste af migranterne til et katolsk kirkecenter i byen Ariccia nær Rom. Herfra vil de blive fordelt på flere bispedømmer, har bispekonferencens kommunikationsansvarlige Fader Ivan Maffeis fortalt. Han har også forklaret, at de italienske biskopper valgte at involvere sig i migrantproblematikken, fordi landets politikere ikke skal markere sig på bekostning af mennesker.

”Man kan ikke føre politik på ryggen af fattige,” sagde Fader Ivan Maffeis til det italienske tv-station Sky TG24.

De italienske biskoppers beslutning passer godt til det syn på flygtningekrisen, som pave Frans har haft fra begyndelsen, siger teologiprofessor på Aarhus Universitet Peter Lodberg, der beskæftiger sig med katolicisme.

”Paven har sagt, at flygtninge er mennesker, som flygter af en god grund og derfor skal hjælpes. Han har tidligere taget flygtninge med til Vatikanet som en form for symbolhandling, og han har løbende kritiseret europæiske stater og EU for ikke at løse krisen,” siger han og tilføjer, at denne handling i en lille udstrækning også svarer på en kritik, der har været af paven.

”Kritikere har spurgt, hvorfor paven, Vatikanet og den katolske kirke ikke gjorde mere selv i stedet for kun at ville have regeringer til at handle. Man har blandt andet peget på, at den katolske kirke selv har bygninger stående, hvor man kunne huse flygtninge.”

Peter Lodberg vurderer, at der både vil være opbakning til og modstand mod den katolske kirkes flygtningeindsats i Italien.

”Nogle italienere mener, at pave Frans går for langt ved at ville tage alle de flygtninge, der har behov for hjælp. En handling som denne placerer derfor ham og den katolske kirke lige midt i orkanens midte og i en italiensk politisk diskussion, om hvor Italien skal bevæge sig hen, og hvilken rolle EU skal have,” siger han.

Selvom pave Frans ønsker en næstekærlighed tilgang til flygtningekrisen i Europa, har han også selv erkendt udfordringerne ved at byde alle migranter velkomne. Dette understregede han også under sit besøg i Irland i weekenden. Under et pressemøde på flyet tilbage mod Italien i søndags blev han spurgt ind til sin egen rolle i forhandlingerne i Italien og gav æren til den italienske bispekonference. Han tilføjede, at migranterne nu hurtigt vil begynde at lære det italienske sprog, da det er vigtigt for at integrere sig. Derudover understregede han vigtigheden af at byde indvandrere velkomne.

”Det at byde indvandrere velkommen er noget lige så gammelt som Bibelen. Det er i Femte Mosebog, i budene. Gud beordrer os til at byde indvandreren, udlændingen, velkommen. Det er så gammelt, at det er i åbenbaringens ånd, men også i kristendommens ånd. Det er et moralsk princip,” sagde han ifølge Catholic News Agency.

Ifølge Reuters er der siden 2014 kommet flere end 650.000 migranter til Italiens kyst, men antallet er faldet markant det seneste år.