Prøv avisen

Katolsk kirke vil ikke slette dåb

©PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/CLAUDE PRIGENT ;ILLUSTRAION sur la religion catholique Foto: colourbox.com

Fransk ateist har fået rettens ord for, at den katolske kirke skal slette hans navn af dåbsregistret. Men man kan ikke lade, som om dåben aldrig har fundet sted, mener kirken

Beskyttelsen af privatlivets fred. Sådan lyder det argument, det franske retsvæsen har benyttet i en dom, der tvinger den katolske kirke til at slette en dåb fra dåbsregistret.

René Lebouvier blev døbt den 9. august 1940 og lod siden sine egne børn døbe. Men i dag er han erklæret ateist, og i 2001 forlod han den katolske kirke, hvilket i praksis betyder, at dåbsregistreringen i marginen får tilføjet oplysningen om, at den døbte har afsværget sin dåb.

LÆS OGSÅ: Vandet i religionernes ritualer

Men i 2009 bad han om at få oplysningen om dåben slettet af dåbsregistret efter bandlysningen af et brasiliansk forældrepar og en læge, der havde gennemført en abort på en niårig pige efter en voldtægt.

Efter det ville jeg ikke have den mindst forbindelse til den katolske kirke, som tæller de troende på baggrund af antallet af døbte, udtaler René Lebouvier.

Den katolske kirke afviser, at dåbshandlingen kan slettes af registret, som om den aldrig har fundet sted. Blandt andet af hensyn til de forældre, der har ønsket at døbe deres barn.

Dåben er en offentlig handling, som har fundet sted. Derfor kan den ikke slettes. Det hænder også, at personer, som har afsværget deres tro, ønsker at vende tilbage til kirken, og i så fald skal man døbe dem igen, hvis dåben er blevet slettet, siger Anne-Violaine Hardel, juridisk koordinator ved den franske Bispekonference.

Tilføjelsen i marginen respekterer både de forældre, der lod deres barn døbe, og den døbte, der vil træde ud af kirken, udtaler også bispesædet i Coutance i det nordvestlige Frankrig, hvor den 62-årige mand blev døbt og stadig bor.

For Vatikanet er dåben desuden et permanent bånd, et sakramente, der markerer et ubrydeligt bånd til kirken.

Ingen af disse argumenter blev godtaget af retten, som i stedet har betragtet sagen ud fra spørgsmålet om privatlivets fred.

Den religiøse overbevisning er en privatsag. Derfor skal det være op til den enkelte, om man vil stå frem som en katolik, der har afsværget sin tro, fastslår dommen.

Afgørelsen modtages med tilfredshed af den franske Sammenslutning af Fritænkere, der har stillet sin advokat til rådighed for René Lebouvier.

Historien har vist, at det kan være farligt at være registreret som apostat (frafalden, red.), siger en talsmand for Sammenslutningen af Fritænkere.

Den katolske kirke har derimod anket afgørelsen blandt andet af frygt for, at tusindvis af franskmænd skal kræve deres dåb slettet, som kirkens advokat formulerede det under retssagen. Omkring 1000 franskmænd afsværger hvert år deres dåb.

Den franske praksis er udbredt i mange andre lande. Men dommen gælder kun Frankrig, og Johanna Touzel, talsmand for den katolske kirkes europæiske samarbejdsorganisation, Comece, mener ikke, at andre lande vil blive berørt af afgørelsen.

b.pedersen@k.dk