Prøv avisen

Katolsk magasin spekulerer i pavens efterfølger

Den ghanesisk-fødte kardinal Peter Turkson kan blive den første ikke-europæiske pave. – Foto: caritasafrica.wordpress.com

Et felt på 12 potentielle kandidater står klar til at kæmpe om at efterfølge Benedikt XVI, hvis helbred er begyndt at vise svaghedstegn

Pave Benedikt XVI er begyndt at vise tegn på et mere skrøbeligt helbred. Det får det fremtrædende britiske katolske magasin The Tablet til at spekulere i, hvem der er de oplagte kandidater til posten som næste pave.

Kardinaler fra Sydamerika og Afrika samt en filippinsk outsider står højt på listen, hvor der kun er et par italienere.Ifølge magasinets korrespondent i Rom, Robert Mickens, tales der nu åbent om, at nok er pave Benedikt åndeligt nærværende, men hans fysiske helbred er begyndt at vise tegn på svækkelse. Om et par måneder vil Benedikt tilmed være ældre, end Johannes Paul II var, da han døde, og det vil gøre Benedikt til den ældste pave i over 100 år. Når han til april fylder 85 år, vil han være del af det lille, eksklusive selskab af blot fire paver siden det 13. århundrede, som har passeret den alder. Længst levede pave Leo XIII, der døde i 1903 i en alder af 93 år.

LÆS PORTRÆT: Pave i stormvejr

Valget af en efterfølger til Benedikt bliver ikke så simpelt, som da han selv blev udnævnt. Forgængeren Johannes Paul havde ændret reglerne til blot at kræve simpelt flertal, men Benedikt har ved pavelig forordning genindført de gamle regler om, at der blandt kardinalerne skal være et flertal på to tredjedele plus en, før den hvide røg fra skorstenen over Det Sixtinske Kapel forkynder, at en ny pave er udpeget.

Pave Benedikt har stadig meget at sige om valget af sin efterfølger. Han kan påvirke sammensætningen af det konklave, som vælger en ny pave. Blandt de nuværende medlemmer har langt de fleste deres dagligdag i Vatikanet eller er uddannet i Rom. Der er også en markant overvægt af europæere. Hertil kommer, at beherskelse af det italienske sprog er nødvendig, da paven også er biskop over Rom. I princippet er alle mandlige døbte katolikker kandidater, men i realiteten er det i bogstaveligste forstand et kardinalspørgsmål.

Øverst på listen fra The Tablet står den italienske kardinal Angelo Scola, som er ærkebiskop af Milano. Efter en polsk og en tysk pave er der et stort ønske om en italiener på posten. Han har arbejdet meget for at fremme samarbejdet mellem kristne og muslimske lærde. Men mod ham tæller alderen på 70 år.

Fra de mange store katolske lande i Sydamerika, Afrika og Asien er der et pres for at få en pave, som ikke er europæisk.

Fra Brasilien kommer den stærkeste af de latinamerikanske kandidater, den 62-årige Odilo Pedro Scherer, som er ærkebiskop af São Paulo, verdens største katolske bispedømme i verdens største katolske land. Han er af blandet tysk-brasiliansk baggrund og har studeret og arbejdet i Rom.

Den ghanesisk fødte kardinal Peter Turkson på 63 år er leder af det pavelige råd for retfærdighed og fred. Han er en af blot få afrikanere, som har gennemført bibelstudier ved det pavelige bibelinstitut i Rom. Han var ærkebiskop i Ghana, indtil han i 2009 blev hentet til sin nuværende post i Rom.

Kardinal Angelo Scola er The Tablets favorit til at blive blive Benedikt XVI’s efterfølger. – Foto: .
Et godt bud på en pave: Odilo Scherer, generalsekretær for den brasilianske katolske bispekonference. – Foto: .