Prøv avisen

Katolsk præst fængslet i sag om sexmisbrug

Den amerikanske Præst William J. Lynn var i årene 1992 til 2004 ansat i ærkebispedømmet i Philadelphia for at undersøge anklager om overgreb. Han er nu dømt for at dække over overgreb. Foto: .

Den første katolske præst i USA er blevet dømt for at have dækket over seksuelle overgreb

Den 61-årige William J. Lynn er som den første katolske præst i USA dømt for at dække over seksuelle overgreb begået af præster under hans opsyn.

Dommen lyder på mellem tre og seks års fængsel, efter at det under retssagen kom frem, at præsten i årtier har forsøgt at nedtone anklager om misbrug af børn og undgå skandale.

Du vidste udmærket, hvad der var det rigtige, men du valgte at gøre det forkerte, sagde dommer M. Teresa Sarmina under domfældelsen ifølge avisen The New York Times.

LÆS OGSÅ: Paven spiller med musklerne og fyrer endnu en biskop

Ifølge andre amerikanske medier sagde dommeren desuden, at William J. Lynn havde gjort det muligt for monstre i præsteklæder at ødelægge børns sjæle.

William J. Lynn var i årene fra 1992 til 2004 ansat i ærkebispedømmet i Philadelphia for blandt andet at undersøge anklager om overgreb. Under retssagen førte anklagerne bevis for, at han havde flyttet rundt på pædofile præster og løjet for offentligheden for at undgå dårlig omtale og retsforfølgelse.

Dommen falder godt 10 år efter, at den amerikanske offentlighed for alvor rettede opmærksomheden mod katolske præsters overgreb.

I 2001 afdækkede avisen Boston Globe en række sager om præsters seksuelle misbrug af børn, og i 2004 fastslog en rapport, at mere end 4000 katolske præster i USA er blevet anklaget for seksuelle overgreb på knap 11.000 ofre. Tallene steg i de følgende år.

William J. Lynns advokater forsvarede ham med, at han blot havde fulgt instrukserne fra sin overordnede, Anthony J. Bevilacqua, der var ærkebiskop i Philadelphia 1988-2003, og som døde i januar.

Men den forklaring holder ikke i et verdsligt retssystem, påpeger eksperter i den katolske kirke, som vurderer, at fængselsdommmen har gjort voldsomt indtryk på katolske ledere i hele USA.

Jeg tror, det her vil sende et meget stærkt signal til enhver biskop og alle, der har arbejdet for en biskop, om, at hvis de ikke gør det rette, så ender de måske i fængsel, siger teolog Thomas J. Reese fra Woodstock Teologiske Center ved Georgetown Universitet.

De kan ikke bare sige biskoppen fik mig til at gøre det. Det er ikke en undskyldning, der holder i retten.

Inden domsfældelsen henvendte William J. Lynn sig i retssalen til pårørende til et offer for overgreb og sagde:

Jeg håber, at I en dag vil acceptere min undskyldning.

I Danmark er to katolske præster siden 2000 blevet idømt bødestraf for henholdsvis blufærdighedskrænkelse og besiddelse af børneporno.

I 2010 efterforskede politiet 33 anklager om overgreb, men langt de fleste var retsligt forældede, og ingen af sagerne førte til sigtelse.