Forslag fra Rom om flere gifte præster

Katolske biskopper vil have flere gifte præster. Det får uenigheder frem

Amazonas synode i Peterskirken i Rom.
Amazonas synode i Peterskirken i Rom. Foto: Remo Casilli/AFP/Ritzau Scanpix.

Med en messe i Peterskirken sluttede pave Frans i går en synode, der nu bliver kaldt historisk, fordi den har ført til et forslag om at åbne yderligere for gifte præster i den katolske kirke. I slutdokumentet anbefalede et stort flertal af biskopperne, der var til stede på topmødet, at allerede gifte mænd, som er eller bliver diakoner, skal kunne indsættes som præster i Amazonas i Sydamerika. Forslaget kommer på grund af en akut mangel på præster i området.

Den italienske vatikanist Marco Politi, der har skrevet en række bøger om katolske emner, har et positivt syn på synoden.

”Jeg mener, at det er en vigtig drejning, for det er første gang, at en synode og altså biskopper med to tredjedeles flertal beder om at få gifte præster,” siger han til den østrigske avis Der Standard.

I dag findes katolske gifte præster i en række særlige situationer, for eksempel anglikanske gejstlige, der søger ind i den katolske kirke. Men Politi mener, at der er en mulighed for, at fænomenet vil brede sig fra Amazonas til andre steder i verden, hvor der er lignende behov.

”Det er den linje, der ønsker reform, som har vundet,” konstaterer han.

Og han får opbakning fra andre dele af den katolske kirke, ikke mindst fordi synoden også tog vidtrækkende beslutninger for at sætte klima højere på dagsordenen. Man indstiller, at overgreb på miljøet skal gøres til en synd.

”Katolikker kan være stolte af, at kirken også tager fat på kritiske globale problemer som miljø, klimaforandringer og oprindelige folks rettigheder. Under pave Frans’ lederskab har biskopperne igen fundet den profetiske stemme, i det mindste hvad angår Amazonas,” mener Thomas Reese, amerikansk jesuiterpræst og kommentator for nyhedsbureauet Religion News Service.

Men især på de sociale medier bliver synoden og pave Frans angrebet hårdt, og flere kommentatorer mener, at resultatet af synoden, der skulle debattere og rådgive paven, var aftalt på forhånd.

”Flere gifte præster – og måske kvindelige diakoner - er på vej,” konkluderer fader Raymond J. De Souza, kommentator for National Catholic Register og redaktør af magasinet Convivium. Souza mener, at det er Claudio Hummes, kardinal i Brasilien, der har styret afgørelsen, efter at han fik pave Frans til at indkalde synoden. Hummes har grundlagt Repam, et kirkeligt netværk i Amazonas, der har stået for forberedelserne.

“Før en normal synode stemmer biskop-konferencerne rundt om i verden om, hvem der skal repræsentere dem. Amazonas-synoden har kun deltagere, som er inviteret direkte af Vatikanet, og pave Frans satte kardinal Hummes til at lede både forberedelserne og synoden. Med kardinal Hummes og Repam i spidsen, var der aldrig tvivl om udfaldet,” mener Suoza.

Den katolske internetside LifeSite News, som er en af de største kritikere af pave Frans, mener også, at resultatet af synoden var givet på forhånd. Den amerikanske netside har skrevet, at det er emeritus biskop Erwin Kräutler, Brasilien, der har påvirket pave Frans og dermed synoden til at åbne for flere gifte præster og kvindelige diakoner.

”Man kan måske sige, at denne Amazonas synode er Kräutlers synode,” skriver Maike Hickson på LifeSite News.

Dan Hitchens, redaktør på Catholic Herald, har også udnævnt Kräutler som afgørende i processen.

”Pave Frans har givet kritikere af katolsk doktrin magt til at indføre destruktive reformer. Det vil man helst ikke tænke, for katolikker er bundet til at elske paven. Men at elske ham trods alt, at elske ham, mens vi kritiserer hans handlinger og obstruerer hans ønsker, er stadig at elske – og en mere ærlig form for loyalitet end at smigre ham for de værste fejltagelser,” skriver Hitchens.

Synoden opfordrer også til, at kirken igen tager fat på at diskutere spørgsmålet om kvindelige diakoner.

Pave Frans lovede i sin afsluttende tale til synoden, at han vil sætte nyt liv i en kommission, der blev nedsat i 2016 for at diskutere sagen. Den katolske kirkes overhoved rundede synoden af med at erklære, at han nu vil overveje dens indstillinger og træffe en beslutning hurtigt.