Katolsk svindelsag er historisk

For første gang er en kardinal tiltalt for økonomisk svindel i Vatikanet

Arkivfoto. Kardinaler ved en mindehøjtidelighed i Peterskirken.
Arkivfoto. Kardinaler ved en mindehøjtidelighed i Peterskirken. Foto: Max Rossi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tag først Vatikanet og købet af en luksusejendom i London. Tilsæt herefter underslæb, hvidvask, svindel, afpresning og embedsmisbrug. Så har man ingredienserne i en ny og historisk sag i den katolske kirke, som skal behandles senere på sommeren.

I weekenden kom det frem, at en dommer i Vatikanet har besluttet, at 10 personer og 3 virksomheder skal for retten på grund af økonomisk kriminalitet. Anklagerne mod dem drejer sig om forskellige former for svindel i forbindelse med Vatikanets køb af en ejendom i Londons dyre Chelsea-kvarter, som blev værdisat langt højere, end den burde, samt spekulative investeringer, der resulterede i alvorlige økonomiske tab for den katolske kirke.

Det, der gør sagen historisk, er, at man blandt de 10 tiltalte finder den italienske kardinal Angelo Becciu, som i perioden havde en vigtig placering i Vatikanets statssekretariat.

Han blev fyret af pave Frans sidste år, og paven har også godkendt tiltalen mod ham nu.

Det er dermed første gang, en kardinal skal for retten i Vatikanet, og Becciu er også den højest rangerede kirkelige embedsmand i Vatikanet til at blive anklaget for en økonomisk forbrydelse.

Med tiltalen sender den katolske kirke et signal om en ny retning, hvad angår økonomiske skandalesager, Det siger Andreas Rude, som kommenterer katolske forhold.

”Det afgørende her er, at det ikke kun er lægfolk og mellemledere, men også en kardinal, som bliver stillet til regnskab for svindlen. Og det er endda en kardinal, som paven i perioder har haft et forholdsvist nært forhold til. Det viser, at selv gode bekendte ikke er hævet over loven. Alle står til regnskab. Det samme har vi i de seneste år set i forbindelse med misbrugsskandaler i den katolske kirke, hvor der også er kardinaler, der er blevet fradømt kjole og krave. Nu sker det også i sager om korruption,” siger han.

Sagen skal ifølge Andreas Rude ses i forlængelse af et længere arbejde med at rydde op i økonomien i Vatikanet. Vatikanets bank IOR har i årtier været beskyldt for hvidvask og andre illegale transaktioner, og i en periode var det af den grund ikke muligt at hæve kontanter i banken.

Den tidligere pave Benedikt XVI begyndte i sin periode arbejdet med at få ryddet op i de brodne kar i institutionen, og det arbejde understregede pave Frans, at han ville fortsætte, da han trådte til i 2013.

Han nedsatte det år en kommission, der skulle undersøge, hvordan banken kunne reformeres, og samme år blev en højtstående præst fra Vatikanets finansielle afdeling anholdt og fængslet på grund af mistanke om svindel og hvidvask af penge gennem sin konto i IOR.

”Den nye sag vil af mange blive set som udtryk for, at pave Frans virkelig vil have en ny og mere moderne og professionel kultur i Vatikanet. Det handler om, at man skal opføre sig ordentligt, men også om, at den katolske kirke udadtil skal fremstå troværdig. For Vatikanet er også afhængig af donationer udefra, og hvis man som katolik skal støtte kirken finansielt, vil man også gerne kunne forvente, at pengene bliver ordentligt administreret,” siger Andreas Rude.

Sagen om den kommende retssag spredte sig hurtigt i internationale medier og er blevet kommenteret af flere iagttagere. Det gælder blandt andre vatikanisten John Allen, der i en analyse til det katolske medie Crux også understregede det historiske i offentliggørelsen af tiltalen mod Becciu i lørdags.

”Det var en af de dage, hvor man næsten kunne høre og føle historiens tektoniske plader bevæge sig under sine fødder. I det katolske system betyder det at være kardinal, at man aldrig behøver at sige, at man er ked af det. Nu ser det ud til, at selv kardinaler kan tiltales og retsforfølges ligesom alle andre,” skriver han blandt andet i analysen, hvor han også påpegede, at der fortsat er mange ubekendte i sagen, som ifølge ham måske kan blive udsat til september på grund af ferietiden i Italien.

”I så fald lader retssagen til at være bestemt til at blive Vatikanets ’must-see TV’ i efterårssæsonen,” skriver han.

Angelo Becciu har fra sagens begyndelse afvist anklagerne, og i weekenden erklærede han sig ifølge nyhedsbureauet AFP ”absolut uskyldig” og ”et offer for en sammensværgelse”.