Kendt ateist skal være vært for nyt radioprogram om religion

Tidligere formand for Ateistisk Selskab Anders Stjernholm har i næste uge premiere på et nyt program om religion på Radio4

Vært på nyt trosprogram på Radio4 bliver journalist, komiker og tidligere folketingsmedlem for Alternativet Anders Stjernholm, som er tidligere formand for Ateistisk Selskab. Det er ikke første gang, kanalen vælger en kontroversiel vært til at bemande et trosprogram. Arkivfoto.
Vært på nyt trosprogram på Radio4 bliver journalist, komiker og tidligere folketingsmedlem for Alternativet Anders Stjernholm, som er tidligere formand for Ateistisk Selskab. Det er ikke første gang, kanalen vælger en kontroversiel vært til at bemande et trosprogram. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

”Gud fader bevares?” er navnet et nyt radioprogram om religion, som får premiere på Radio4 på torsdag. Over 10 programmer vil man ”tage debatten om religioners indflydelse og påvirkning af det enkelte menneske og samfundet,” lyder det fra Radio4. Kanalen har valgt en iøjnefaldende vært for programmet, nemlig journalist, komiker og tidligere folketingsmedlem for Alternativet Anders Stjernholm, som er tidligere formand for Ateistisk Selskab. Hver uge vil han debattere tro med en gæst.

Det er ikke første gang, Radio4 vælger en kontroversiel vært til et trosprogram. I efteråret vakte det opsigt, da stationen valgte muslim og musiker Isam Bachiri som vært for programmet ”Tro på det!”. Det program har fået kritik for at være for tandløst og uden kant af blandt andre mediekommentator og sognepræst Jesper Bacher, som derfor hilser det nye debatprogram velkomment – dog med forbehold.

”Jeg synes, at det er fint, at der kommer noget mere debat og kritik på fladen. Jeg ved ikke, om man har kunnet finde en større intellektuel kapacitet end Anders Stjernholm til at stå for et kritisk religionsprogram, men nuvel. Det er radio, og han er rap i replikken,” siger han og tilføjer, at det vigtigste bliver at få kvalificerede gæster med.

”Det må ikke blive en platform for ateistisk propaganda. Så det er selvfølgelig vigtigt, at han ikke tilrettelægger det sådan, at der ikke kommer en kvalificeret diskussion,” siger han.

Historiker og lektor emeritus ved Aarhus Univeristet Michael Böss er tidligere medarbejder ved P1 og følger mediernes trosstof. Ud fra programbeskrivelsen mener han, at det nye program lyder som en god idé. Dog har han ikke stor fidus til Anders Stjernholms forståelse af, hvad tro er. Han mener desuden, at valget af vært på mange måder minder om det andet trosprogram på kanalen med Isam Bachiri.

”Det vidner om, at Radio4 har en forkærlighed for at bryde med de konventioner, der hidtil har været for trosstof. Det kan selvfølgelig være udmærket at prøve nyt, men det lykkedes i mine øjne ikke med Isam Bachiris program, der er lidt intetsigende. Det nye program lyder til at have fokus på debat og uenighed, så det vil blive noget helt andet. Men det, jeg har læst i for eksempel Kristeligt Dagblad af Anders Stjernholm, tyder ikke på, at han egentlig forstår trosbegrebet og i særdeleshed kristen tro. Men hvis han inviterer interessante folk og er villig til at samtale med dem, kan det måske blive godt,” siger han.

Om programmet siger Anders Stjernholm selv, at han med et kritisk og ateistisk blik vil kigge på og diskutere religion, så religionsdebatten ”mere kommer til at ligne andre debatter”.

”Selvom religion er et umådeligt følsomt emne, er det vigtigt, at vi, der ikke tror, får lov at gå kritisk til dem, der gør. Vi skal have lov at sige: ’det, du tror på, virker helt skørt’, Det samme skal mine gæster selvfølgelig kunne sige til mig,” siger Anders Stjernholm, der tidligere har været vært på et debatprogram på Radio4.

Gæsterne i ”Gud fader bevares?” kan for eksempel være præster og imamer, og også Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, har fået en invitation. Formålet er at få en god debat, understreger Anders Stjernholm. Ikke, at lytterne skal holde op med at tro.

Er du i stand til at facilitere en åben samtale, når du er så kritisk over for religion?

”Ja, jeg synes faktisk, mit program tegner til at blive mere nuanceret end meget andet trosstof i medierne, netop fordi jeg debatterer med en troende person hver gang. Der sidder masser af værter på for eksempel P1, som er erklæret kristne, så hvorfor skulle jeg som ateist ikke kunne lave et program om religion?”

Rikke Hedman, der er programchef på Radio4, fortæller, at valget faldt på Anders Stjernholm, blandt andet, fordi radioen bestræber sig på at levere programmer, hvor værterne har meninger.

”De fleste af vores programmer bestyres af værter, der har skarpe holdninger, som så bliver udfordret. Det bliver ikke ateist-radio, for Anders Stjernholm kommer selvfølgelig til at invitere gæster ind, som han er uenig med, for at skabe den gode debat. Vores mål er at få bragt mange holdninger i spil og gjort dem synlige, så lytterne bliver klogere og selv bliver i stand til at tage stilling. Det er et væsentligt mål med vores programmer,” siger hun.8