Prøv avisen

Menighedsråd trækker sig på grund af mistillid til kendt præst

”Det er stadig uklart for mig, og der er aldrig blevet fremlagt noget konkret. Mit mest kvalificerede gæt er, at folk må være skuffede. De havde glædet sig til at få en ny præst efter halvandet år med vikarer, og så nåede jeg kun at arbejde som præst i halvanden måned, før jeg blev skilt og måtte gå på orlov,” siger Kristian Ditlev Jensen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Menighedsrådet i Holbøl er trådt tilbage på grund af manglende tillid til sin præst, Kristian Ditlev Jensen

August er begyndt noget specielt for borgerne i den sønderjyske by Holbøl tæt på Kruså. Den 1. august vendte sognets præst, Kristian Ditlev Jensen, tilbage efter fem måneders barsel, og få dage senere har menighedsrådet nu meldt ud, at alle medlemmer med virkning fra denne måned er trådt tilbage. I en pressemeddelelse forklarer rådet, at det netop er sognepræsten, der er årsagen:

”Glæden og forventningerne var store, da Kristian Ditlev Jensen blev indsat i embedet i december 2017. Kristian Ditlev Jensen har siden indsættelsen – af personlige årsager – dog kun haft sit virke som sognepræst i en sammenlagt meget kort periode. Trods dette har en række forskellige omstændigheder og oplevelser gjort, at ingen af medlemmerne i menighedsrådet har den grundlæggende tillid til Kristian Ditlev Jensen, som er forudsætningen for et frugtbart samarbejde imellem præst og menighedsråd samt for at kunne bakke op om hans præstegerning.”

Ifølge pressemeddelelsen har menighedsrådet, som ikke ønsker at udtale sig yderligere i sagen, gennem det seneste halve år været i løbende kontakt med sognets provst, Kirsten Sønderby, samt forelagt deres oplevelser og bekymringer for Haderslev-biskop Marianne Christiansen. Biskoppen fandt dog ikke noget grundlag for at handle på bekymringerne, hvorefter menighedsrådet valgte at gå.

Sognepræst Kristian Ditlev Jensen beklager beslutningen, som han ikke selv har en forklaring på.

”Det er stadig uklart for mig, og der er aldrig blevet fremlagt noget konkret. Mit mest kvalificerede gæt er, at folk må være skuffede. De havde glædet sig til at få en ny præst efter halvandet år med vikarer, og så nåede jeg kun at arbejde som præst i halvanden måned, før jeg blev skilt og måtte gå på orlov,” siger han.

I foråret 2016 stoppede sognepræst Hanne Christensen i embedet, og i efteråret 2017 valgte et enstemmigt menighedsråd at indstille Kristian Ditlev Jensen, der tidligere har været kulturjournalist og blev landskendt med bogen ”Det bliver sagt” om sin barndom præget af seksuelle misbrug.

I marts i år blev sognepræsten skilt og stod alene med to spædbørn, hvorefter han gik på barsel med øjeblikkelig virkning.

”Hvis de synes, jeg er en dårlig præst, så dømmer de på et tyndt grundlag. Jeg har ikke råbt noget upassende i kirken, ikke været fuld til byfesten eller brudt tavshedspligten. Så de må være skuffede,” siger han.

I den periode, hvor Kristian Ditlev Jensen har været på barsel, har provsten og biskoppen mødtes med det afgående menighedsråd nogle gange for at løse de pågældende problemer. Provst i Aabenraa Kirsten Kruchov Sønderby ærgrer sig over, at det samlede menighedsråd har valgt at trække sig.

”Men da det er en personlig sag, kan vi som provst og biskop i det kirkelige system ikke blande os i den enes privatliv og de andres følelser. Vi er nødt til at forholde os til, at det her er et arbejdsgiver- og arbejdstagerforhold. Og vi har en medarbejder, som af gode grunde har været sygemeldt og på barsel, og på den anden side står vi med et afgående menighedsråd, som har mistet tilliden.”

Der udskrives ekstraordinært valg til menighedsrådet i Holbøl dette efterår.