Prøv avisen

KFUM og KFUK køber katolsk kirke

Ejendomsmæglerens skilt hænger stadig på døren til Sankt Hyacinthus Kirke i Rønne, som er blevet solgt for 214.000 kroner under højeste bud. (Foto:Henning Sigvardsen, Bornholms Tidende)

For første gang i over 60 år er en katolsk kirke i Danmark blevet solgt - den blev solgt til frommeste bud

Sankt Hyacinthus Kirke er tom. Det lille beskedne kirkerum, der siden 1924 har huset den katolske menighed i Rønne, er parat til at tage mod de nye ejere, der pr. 1. august får nøglerne til bygningen. Samtidig vil biskop Czeslaw Kozon udstede et biskoppeligt dikret, som ophæver kirkens karakter af gudstjenesterum. Det er KFUM og KFUK, der har købt den tidligere kirke.

Interessen for at erhverve kirken har været stor, oplyser ejendomsmægler Gurli Hansen fra "Gurli Hansen EDC" i Rønne. Mere end 70 personer og firmaer har været forbi og se kirken, til sidst var der så mange interesserede købere, at ejendomsmæglerfirmaet lavede en budrunde. Gurli Hansen vurderer, at det var Sankt Hyacinthus' centrale beliggenhed, der fik de mange potentielle købere til at melde sig.

- Vi har fået 611.000 kroner for kirken. Det er 214.000 kroner under det højeste bud. Biskop Czeslaw Kozon lagde nemlig vægt på, at det forblev på "kristne hænder", eftersom det var KFUM og KFUK, som gav dette fjerde laveste bud, siger kontorchef Erik Lindegaard fra den katolsk kirkes bispekontor i København.

KFUM og KFUK på Bornholm er for nylig blevet slået sammen og har i dag kun en afdeling på øen. Foreningen var derfor på udgik efter nye lokaler med en central beliggenhed, der kunne huse både børne- og ungdomsaktiviteter. Inventaret fra den tidligere kirke i Rønne er deponeret. Nogle gamle bænke var det eneste indbo, KFUM og KFUK fik tilbudt at få med i handlen.

Blot 75 af Danmarks cirka 35.000 katolikker bor på Bornholm. Den romersk-katolske kirke kom til Øresunds-øen tidligt i 1900-tallet, da polske roearbejdere kom til øen i stort tal. Ved hjælp af penge fra katolske menigheder i Holland blev der bygget kirker i Rønne og Aakirkeby, og siden er der bygget et kloster i Olsker. Fremover vil de 75 medlemmer i den katolske menighed på Bornholm samles til messe i Rosenkrans-kirken i Åkirkeby.

Generalvikar Lars Messerschmidt oplyser, at sidste gang den katolske kirke i Danmark solgte en kirke var i 1942, hvor "Rosenkranskirken" på Vesterbro i København blev afhændet. Kort efter salget blev bygningen med kirken bombet i forbindelse med sabortage. I øjeblikket drøfter man i den katolske kirke, om Vor Frelser Kirke i Assens skal sælges. Menigheden er for mere end 10 år siden blevet sammenlagt med menigheden i Odense, og kirkebygningen i Assens er sjældent i brug.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk