Virtual reality: Kig dig omkring på Via Dolorosa

Få et 360 graders udsyn rundt i den gamle bydel i Jerusalem ved de 14 steder, som markerer vejen fra Jesus blev dømt til døden til hans korsfæstelse

Skiltene, der markerer Via Dolorosas begyndelse og ende er lette at overse i virvaret af små boder og handlende i gaderne i den gamle bydel
Skiltene, der markerer Via Dolorosas begyndelse og ende er lette at overse i virvaret af små boder og handlende i gaderne i den gamle bydel. Foto: Stinne Andreasen.

Via Dolorosa kan være svær at få øje på midt i mylderet af turister, der trisser gennem de smalle gader i Jerusalems gamle bydel. Små boder med alt fra religiøst nips til søde kager, røgelse og vandpiber ligger tæt sammenklemt langs de gulbrune stenmure, og kun den opmærksomme vil opdage de diskrete skilte med romertal på.

Der er 14 i alt, og hvert nummer markerer en begivenhed på den cirka 500 meter lange Smertens Vej, som Jesus efter sigende gik, fra han blev dømt til døden af den romerske statsholder Pontius Pilatus, til han blev korsfæstet.

Korsfæstelsen fandt ifølge Det Nye Testamente sted på Golgata, hvor korsfarerne i 1149 opførte Gravkirken som monument over stedet, hvor også Jesu grav ligger. Inde i kirken er de sidste fem stop på turen, der markerer Via Dolorosa.

De 14 korsvejsstartioner trækker ikke kun på fortællingerne i Det Nye Testamente, men er også inspireret af langt senere traditioner.

For eksempel markerer stop nummer seks på vejen stedet, hvor en kvinde ved navn Veronica skulle have tørret Jesu ansigt med et klæde for at lindre hans lidelser. Denne legende stammer først fra 1100- tallet.

I det følgende bringer vi en række små øjebliksbilleder af de forskellige stop på Via Dolorosa.

Klik på billederne for at åbne 360 graders visning

Efter pres fra de jødiske religiøse ledere dømte den romerske statsholder Pontius Pilatus Jesus til døden. Begivenheden skulle have fundet sted på denne plads, hvor skolen Madrasa al-Omariya ligger. Kig dig omkring i skolegården nedenfor.

Klik på billedet for at komme ind til grafikken. Du kan dreje billedet op og ned, til højre og venstre for at udforske korsvejsstationen. Tænd for lyden for at få hele stemningen med.

Efter dommen blev Jesus ifølge evangelierne overgivet til romerske soldater. De piskede ham og satte en tornekrone på hans hoved for at håne ham for at være "Jødernes Konge". Bagefter gav de ham et kors, som han skulle slæbe cirka 500 meter langs gaderne frem til Golgata, hvor han skulle korsfæstes.

Nedenfor ses "Piskningskirken", der er opført på stedet, hvor Jesus skulle være blevet pisket og have fået tornekronen og korset. Meget symbolsk er der i kuplen over alteret afbilledet en stor tornekrans.

Det tredje stop på Via Dolorosa markerer det sted, hvor Jesus første gang skulle være faldet under vægten af korset. Begivenheden står dog ikke beskrevet i evangelierne.

Stoppet ligger ved siden af station nummer fire og kan ses under fjerde stop.

Ved fjerde station ligger der i dag en armensk-katolsk bedesal. Stedet markerer det sted, hvor Jesus skulle have mødt sin moder Maria på vej mod Golgata. Dette er dog ikke nævnt i Det Nye Testamente, men er en del af den mundtlige tradition og udgør et vigtigt element i dyrkelsen af Jomfru Maria som "Smertens Moder" (Mater Dolorosa).

Nedenfor ses stop nummer tre og fire, som ligger ved siden af hinanden.

Det femte stop markerer den bibelske fortælling om, at Simon af Kyrene skulle have hjulpet Jesus med at bære korset på vej mod Golgata. I væggen til højre for døren anes et håndtryk, som skulle være der, Jesus støttede sig til muren for at hvile under vægten af det tunge kors.

Da Simon kom fra Kyrene i Nordafrika, opstod den tradition, at Simon var den første sorte helgen, og at hans sønner, Rufus og Alexander, blev missionærer.

Ved stoppet ses i dag "Simon af Kyrenes Kapel", som er opført af franciskanermunke i 1895.

Ifølge en romersk katolsk middelalderlegende mødte Jesus kvinden Veronica på sin vej til Golgata. Hun tørrede hans ansigt med et klæde for at lindre hans lidelser. Legenden siger, at sved og blod aftegnede hans ansigtstræk på klædet.

I dag ligger der et lille kapel på stedet, som er administreret af nonneordenen "Jesu Små Søstre." Kig ind i kapellet nedenfor.

Træd inden for i kapellet her:

Ingen af tre de gange, Jesus skulle være faldet, står beskrevet i evangelierne. Alligevel markeres Jesu andet fald ved syvende stop på Smertens Vej.

Stationen ligger ved siden af et franciskansk kapel bygget i 1875 og kan ses nedenfor ved døren med den røde maling.

Lukasevangeliet beskriver, hvordan Jesus talte til en flok grædende kvinder på sin vandring. Han bad dem gemme deres tårer til de hårde tider, der ville komme efter hans død.

Den ottende station støder op til et græsk-ortodoks kloster og er markeret med ordet "Nika", som er græsk for "sejr" og står indgraveret i væggen. Stationen er svær at se og går næsten i ét med murstenene.

For tredje gang på sin vej mod Golgata skulle Jesus være faldet, denne gang tæt ved Gravkirken. Stedet er markeret med et kors nedenfor.

De sidste fem stationer på Via Dolorosa ligger i Gravkirken, og stederne er baseret på Det Nye Testamentes beretninger om korsfæstelsen.

De romerske soldater skulle her have trukket lod om Jesu tøj, hvilket er beskrevet i alle fire evangelier. Nedenfor ses pladsen foran Gravkirken.

Ifølge evangelierne blev Jesus korsfæstet på bakketoppen Golgata, hvor der i dag er opført dette monument inde i Gravkirken over det, der skulle være de sidste rester af klippen, hvor korset stod.

Stedet er pyntet med sølv- og guldbeklædte lys og kan anes nedenfor.

Fælles foto for 11, 12 og 13:

Da Jesus døde, skete der flere forskellige hændelser, ifølge evangelierne. Forhænget til templet blev flænget, der blev mørkt, og ifølge Matthæusevangeliet stod de døde endda op af deres grave.

Efter han døde, blev Jesus taget ned af korset. Ifølge alle fire evangelier var det en af Jesu disciple, Josef fra Arimatæa, der hjalp ham ned.

Josef lagde Jesu legeme i graven. Nedenfor ses graven, som ligger inde i det mørke firkantede kapel med rød løber foran. Her står tusinder af besøgende i kø hver dag for at besøge gravstedet.