Kirke fejrer genåbning med drop-in-fest: Kom ind fra gaden og bliv døbt, konfirmeret eller gift i en fart

Det vil både være muligt at blive døbt, gift og voksenkonfirmeret, når Bellahøj Kirke i København til sommer fejrer genåbningen med arrangementet ”Livets fest”. Vi trænger til en fest og har samtidig mange kirkelige handlinger at indhente, lyder det fra kirken

Siden der første gang blev afholdt drop-in-dåb i 2017, har konceptet spredt sig til flere kirker og udviklet sig til også at gælde bryllupper. Nu inviterer Bellahøj Kirke i København til flere forskellige drop-in-handlinger på den samme dag. Billedet her viser et arrangement med drop-in-bryllupper i Hornbæk Kirke i Nordsjælland i 2018. Den dag blev 12 par viet. – Arkivfoto: Leif Tuxen.

De seneste år er konceptet ”drop-in” blevet mere og mere populært i landets kirker. Det begyndte med, at danskerne på bestemte dage kunne komme direkte ind fra gaden og blive døbt, og siden har man flere steder også afholdt dage, hvor par, som endnu ikke har sagt ja til hinanden, kunne komme forbi og blive viet uden tidsbestilling.

Og nu har Bellahøj Kirke i København valgt at samle flere ritualer på én og samme dag. Den sidste lørdag i august afholder den nemlig arrangementet ”Livets fest”, hvor det både er muligt at blive døbt, gift, velsignet og voksenkonfirmeret i en fart.

Anledningen til dagen er en fejring af, at den lange coronakrise forhåbentlig er nogenlunde afsluttet til den tid, forklarer Lis Lynge, der er formand for Bellahøj-Utterslev Sogns menighedsråd.

”I stedet for kun at holde for eksempel drop-in-dåb vil vi gerne gøre det til en fest med drop-in-tilbud af alle slags. Vi vil pynte hele kirken op, og vores præster, musikere, kirketjenere, menighedsråd og administrative medarbejdere vil stå klar til at servicere dem, der kommer, så folk i fællesskab kan komme og opleve, at kærligheden og livet stadig er der,” siger hun og tilføjer, at menighedsrådet også vil tilbyde en lille reception på dagen for dem, der ønsker det.

Det er endnu ikke planlagt, hvordan de mange ritualer mere præcist kommer til at forløbe, og ifølge sognepræst Peter Møller Jensen bliver det også første gang, kirken holder et drop-in-arrangement. Samtidig er det sandsynligvis en af de første gange, en kirke har tilbudt drop-in-konfirmationer, hvilket sognepræsten tror, der kan være interesse for.

”Som præst taler jeg af og til med folk, som af den ene eller anden grund ikke blev konfirmeret med deres kammerater, da de var teenagere, og sidenhen har fortrudt det. Dette vil give dem en mulighed for at opleve det at bekræfte deres dåb,” siger han og tilføjer, at tilbuddet om konfirmationer dog kun er for voksne, og at det sandsynligvis bliver nødvendigt for de interesserede at tilmelde sig på forhånd og få en samtale med en præst inden selve ritualet.

Ud over at fejre coronakrisens afslutning er målet med ”Livets fest” at få indhentet nogle af de mange kirkelige handlinger, man ikke har kunnet forrette det seneste år. Tidligere på året viste tal fra Danmarks Statistik, at der er blevet holdt næsten 7000 færre dåb i 2020 end året forinden, mens der var over 2000 færre vielser i samme periode.

”Vi ved, at mange har udskudt de kirkelige handlinger, og selvom nogle forældre nu begynder at planlægge dåb i sommeren, kan det nogle gange være godt at give folk en god anledning til at få det gjort. Så med vores arrangement siger vi til folk, at nu er chancen der. Og så kombinerer vi det med en festdag,” siger Peter Møller Jensen.

Arrangementet i Bellahøj Kirke understreger, hvordan drop-in-konceptet for alvor har gjort sit indtog i folkekirken. Det siger Karen Marie Leth-Nissen, der er vidensmedarbejder på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og forsker i danskernes tilgang til tro og folkekirken i dag.

”Det peger på den tendens, at mange gerne vil have en relation til kirken, men ikke altid orker alle de store forpligtelser, der følger med. Særligt mennesker i byen lader til at være tiltrukket af muligheden for bare at komme forbi, blive døbt og så kunne gå hjem igen,” siger hun og tilføjer, at arrangementet til sommer desuden kan være lige det, mange mennesker har behov for i denne tid.

”Det er helt rigtigt set, at drop-in-konceptet kan noget her i kølvandet på coronatiden. Mange lader til at være slidte efter et år med corona, og derfor kan det være svært at overskue selv at stable noget fejring på benene. Bellahøj Kirke gør tærsklen til kirken lavere og gør hele fejringen mindre overvældende og forpligtende. Måske er det det, som skal til, for at familier og par kan få holdt den barnedåb eller vielse, som gik i vasken under nedlukningen.”