Prøv avisen

Kirke indfører overvågningskamera på kirkegården

Kirken udlover en dusør på op til 20.00 kroner til dem, der kan finde frem til de skyldige. Foto: Foto: Sxc.hu

Efter en tid med flere tyverier på midtsjællandsk kirkegård, tager præsten nu konsekvensen, og indfører digital overvågning

To gange i løbet af de sidste to måneder har gerningsmænd skændet grave og stjålet træer til en værdi af flere tusinde kroner fra kirkegården i den midtsjællandske by Kirke Saaby. For at komme vandaliseringen til livs indfører man nu overvågning på kirkegården. Det fremgår af TV 2/Lorry.

LÆS OGSÅ: Danske kirker oplever færre tyverier og gravskændinger

Det er nemmere at gå op på kirkegården og hugge en buket blomster til mors dag, end det er at købe dem selv. Folk tænker på, hvordan kan jeg spare penge? Ikke på om man sårer nogle andre mennesker, siger sognepræst i Kirke Saaby Kirke Poul Joachim Stender til TV 2/Lorry.

Natten til søndag havde kirkegården senest besøg af ubudne gæster, der havde gravet planter og træer op, samt efterladt flere gravsteder skæmmede, heriblandt et barnegravsted.

Jeg kunne fornemme det, da jeg kom ind på kirkegården. Der lå jord på gangen og små blade fra de træer, de har slæbt af sted med. Jeg var ikke i tvivl om, at de havde været her igen, siger Caroline Ellegaard Jensen, graver ved Kirke Saaby kirkegård.

Hun mener, at tyveriet skal tages alvorligt:

Det er helt klart ikke bare et plantetyveri. Det er grænseoverskridende for så mange mennesker, og der er rigtigt mange, som bliver berørt af det, siger Caroline Ellegaard Jensen.

Flere pårørende til gravstederne fik en ubehagelig overraskelse, da de hørte om, at der havde været ubudne gæster på kirkegården:

Det er sørgeligt, at man ikke kan have gravstedet i fred. Jeg bliver forarget, siger Lis Kristiansen, som opdagede plantetyveriet, da hun var nede for at se til sin mands gravsted.

Kirke Saaby er et lille samfund, hvor der kun bor 1.676 indbyggere. Det forhindrer ikke Poul Joachim Stender i at indføre overvågning, for at opretholde gravfreden i den lille by. Ud over overvågningen, udlover han en dusør på op til 20.000 kroner til dem, der kan finde frem til de skyldige:

Jeg synes, at det er vigtigt, at gerningsmændene bliver pågrebet, udtaler sognepræst Poul Joachim Stender.