Strid om byggeri ved kirke

Et enigt lokalsamfund gør oprør mod Slots- og Kulturstyrelsens planer om at placere en stor bygning i den nye bydel Vinge på Sjælland. Når befolkningen ikke føler, at politikere lytter til dem, øger det den voksende mistillid, som karakteriser tiden, vurderer ekspert

”Hvis der er stor lokal modstand mod projektet, er det helt afgørende, at politikerne må tage hensyn til det. Der er behov for, at de bliver bedre til at lytte til borgere, som står over for store forandringer af deres samfund. Det her er en af de situationer, hvor man bør respektere borgernes holdning," siger historiker og samfundsforsker om situationen. Arkivfoto.
”Hvis der er stor lokal modstand mod projektet, er det helt afgørende, at politikerne må tage hensyn til det. Der er behov for, at de bliver bedre til at lytte til borgere, som står over for store forandringer af deres samfund. Det her er en af de situationer, hvor man bør respektere borgernes holdning," siger historiker og samfundsforsker om situationen. Arkivfoto. Foto: Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix.

Snostrup Kirke på Sjælland ligger på sognets højeste punkt. Her er udsigt til både marker og sø. Udsigten kan blive fortid for kirken og dens besøgende, da en betonbygning større end to fodbold-baner placeret på et højdedrag skal bygges 600 meter fra kirken i Frederikssund Kommune. Lagerbygningen skal huse kulturgenstande fra Nationalmuseet og biblioteksmateriale fra Det Kongelige Bibliotek.

Menighedsrådsformand i Snostrup, Kenneth Løvholt, er bekymret for opførelsen af Slots-og Kulturstyrelsens Fællesmagasin.

”Forhåbentlig bliver oplevelsen inde i kirken ikke ændret. Men oplevelsen af kirken er ikke gudstjenesten alene. Når man har bygget kirker højt placeret i landskabet de seneste 800 år, skyldes det, at kirken skal stå som et vartegn. Dels skal folk kunne finde til kirkerne, dels har kirkerne haft funktion som moralsk fyrtårn. Vores moralbegreber er stadig i dag bundet op på kirkelige værdier. Man har statsligt besluttet, at kirkerne skal have frit udsyn i landskabet, og bygningen af Fællesmagasinet er en voldsom påvirkning af det landskab, der er.”

Det er ikke første gang, at kirkers udsigt og placering i landskabet er på dagsordenen. Senest har sagerne om vindmøller og deres placeringer i forhold til landets kirker skabt meget debat. Man må ikke bygge hvad som helst hvor som helst, når det gælder placering i forhold til kirkerne i Danmark. Det sikrer den såkaldte kirkebyggelinje, som har til formål at beskytte kirker, der ligger mere eller mindre åbent i landskabet, og der skal tages hensyn til kirken inden for 300 meter, og bebyggelser, der er over 8,5 meter høje, er forbudt.

Der var borgermøde om problemet i torsdags, og fremmødet bliver beskrevet som overvældende. Og det er heller ikke til at tage fejl af beboernes utilfredshed. I den åbne Facebook-gruppe ”Borgergruppe for Snostrup – Rørbæk – Vinge” omhandler alle de seneste opslag opførelsen af den store lagerbygning støbt i beton.

Historiker og samfundsforsker Michael Böss finder det helt afgørende, at der i denne sag står et enigt lokalsamfund, der er imod placeringen af lagerbygningen, hvilket kan bidrage til den øgede mistillid, der hersker over for politikerne i dag, forklarer han:

”Hvis der er stor lokal modstand mod projektet, er det helt afgørende, at politikerne må tage hensyn til det. Der er behov for, at de bliver bedre til at lytte til borgere, som står over for store forandringer af deres samfund. Det her er en af de situationer, hvor man bør respektere borgernes holdning.”

Fællesmagasinet kommer til at ligge 600 meter fra Snostrup Kirke, og stiftets ret til at gøre indsigelser over for byggerier begrænser sig til en afstand af 300 meter fra kirken. Men Michael Böss finder alligevel situationen problematisk:

”Det pudsige her er, at det er staten selv – endda Kulturministeriet, som har ansvar for den del af kulturarven, der hedder landskaber. Så det kan forekomme meget selvmodsigende, at et ministerium, som er ansvarlig for vores landskabsmæssige og historiske kulturarv, ønsker at placere sådan en stor bygning på et højdedrag. Det finder jeg mærkeligt.”

Menighedsrådsformand Kenneth Løvholt er dog fortrøstningsfuld og tror på, at de kan få ændret placeringen for Slots- og Kulturstyrelsens Fællesmagasin:

”Jeg tror på, at vi kan få det stoppet. Vi står ikke alene. Der kører lige nu forskellige underskriftsindsamlinger, og jeg må sige, at jeg fornemmer en meget bred modstand.”

Men der er ikke grund til at gøre sig forhåbninger om en ny placering. Det er faktisk slet ikke en mulighed, siger formand for Plan- og Miljø-udvalget i Frederikssund Kommune, Jørgen Bech (V).

”Det ligger fast, at Slots- og Kulturstyrelsens Fællesmagasin skal ligge på det areal, som er solgt til det i 2016. Det ville have ufatteligt store konsekvenser, hvis man skulle trække sig fra den købsaftale med staten. Det ville være et uoverskueligt stort projekt.”

Jørgen Bech hører de kritiske røster, og han er selvfølgelig ærgerlig over, at så mange i nærområdet er utilfredse:

”Det gør naturligvis indtryk, og det er så ærgerligt, at jeg som ny formand og ansvarlig for lokalplanen må sige, at beslutningen om placering er truffet for længst.”