Prøv avisen

Kirke klæder konfirmander i genbrugstøj

Sognepræst Lone Buhl Pedersen fra Østbirk Sogn har samlet brugt festtøj, som hun giver videre til konfirmander. Foto: Niels Aage Skovbo/Fokus

I Østbirk Sogn tilbyder kirken gratis genbrugstøj til konfirmanderne. Initiativet er finalist i Kristeligt Dagblads konkurrence om at blive det bedste kirkelige initiativ i 2016

Sognepræst Lone Buhl Pedersen fra Østbirk og Yding Kirker ved Skanderborg har de seneste år bemærket, at enkelte af hendes konfirmander har sværere ved at finde penge til dyrt konfirmationstøj end resten.

”Det er ikke, fordi det her er et sogn med særligt mange trængte familier. Men på nogle kunne man bare mærke, at det var lidt hårdt at bede forældrene om flere tusinde kroner til konfirmationstøj,” siger hun.

Derfor fik hun idéen til at tilbyde konfirmanderne brugt festtøj. Hun spredte nyheden om det nye projekt rundt i sognet, og hurtigt fik hun samlet kjoler, habitjakker og andet festtøj ind. I dag har hun fyldt tre tøjstativer i konfirmandstuen.

Det er så meningen, at alle konfirmander frit kan skrive sig op til at få tøjet.

”Det er, som om tærsklen herinde er meget lavere end i genbrugsbutikkerne. Der kan de måske også finde festtøj, men det er altså meget sværere for en konfirmand at gå derind end at komme til mig og skrive sig op til en kjole for eksempel.”

For at gøre det endnu mindre grænseoverskridende at have genbrugstøj på til sin konfirmation har Lone Buhl Pedersen lavet en aftale med den lokale skole om, at de stiller krav til konfirmanderne om at have mindst én brugt genstand på i kirken.

”Det er der ingen af dem, der har klaget over. De kan jo selv bestemme, om det skal være en stor ting eller en lille ting. Vi vil gerne undgå, at det bliver pinligt for nogen at have brugt tøj på som de eneste. For det er det ikke. Det er ikke et tilbud til fattige familier, men til fornuftige familier, der gerne vil spare de penge.”

Idéen er allerede blevet kopieret i Viborg Stift, hvor det har taget en lidt anden form. Og Lone Buhl Pedersen er blevet kontaktet af andre kirker, der ønsker at tilbyde genbrugstøj til konfirmander. Hun håber, at endnu flere vil følge eksemplet.

Foto: Niels Aage Skovbo/Fokus