Frederiksholm Kirke skaber dialog mellem gravide mødre og deres ufødte børn

I Frederiksholm Kirke i København holder sognepræst Helene Ferslev samtaler for gravide. Formålet er at hjælpe kvinderne med at knytte bånd til det lille liv, som vokser i maven, og skabe rum for de glæder og bekymringer, en graviditet kan medføre

I Frederiksholm Kirke holder sognepræst Helene Ferslev samtaler for gravide. Kvinderne tænder lys for deres ufødte barn, slapper af i 10 minutter i sækkestole for at mærke det lille liv i maven og fortsætter samtalen pakket ind i tæpper i kirkerummet. -
I Frederiksholm Kirke holder sognepræst Helene Ferslev samtaler for gravide. Kvinderne tænder lys for deres ufødte barn, slapper af i 10 minutter i sækkestole for at mærke det lille liv i maven og fortsætter samtalen pakket ind i tæpper i kirkerummet. - . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

I Frederiksholm Kirke ligger tre kvinder på sorte sækkestole pakket ind i tæpper og med en pude under hovedet. Øjnene er lukkede, hænderne hviler på de runde maver, og de eneste lyde, der anes, kommer fra vindens jagen udenfor og de til tider dybe vejrtrækninger.

”Lige nu bærer I to lys i jer. Det ene er jeres eget lys. Det andet er det lille barn, som I venter,” sagde sognepræst Helene Ferslev til de tre gravide kvinder kort forinden.

En efter en tændte de et lys for det lille liv i maven, og efter et øjebliks stilhed lagde kvinderne sig ned for i 10 minutter at mærke det ufødte barn.

”Lige så snart jeg slapper helt af, mærker jeg en respons, og at han er der,” siger Tilde Kjær, da de vågner op fra den korte dvale. Sammen med Pia Crone Christensen og Jeanette Aabye deltager hun i projektet Samtaler for gravide i kirken. Helene Ferslev startede initiativet i september sidste år i samarbejde med Henrik Norholt, der er forskningschef i firmaet Ergobaby.

De håber, at tilbuddet vil brede sig til andre kirker og arbejder derfor på en drejebog for samtalerne og workshop for de præster, der ønsker at starte projektet op.

”Formålet er at skabe et kærlighedsbånd mellem mor og barn allerede under graviditeten, men også at give et rum, hvor man kan forberede sig på at blive forældre,” siger Helene Ferslev. Projektet står hendes hjerte nær, da hun selv har to børn og har været gennem to fødselsdepressioner, hvor hun savnede et fortroligt rum med plads til at tale om de bekymringer, der kan være under en graviditet.

”Kirken rummer os fra fødsel til grav. Derfor holder jeg samtalerne i kirkerummet, fordi det er et fortroligt rum, hvor man kan være sig selv og åbne for de store spørgsmål,” forklarer hun.

I går var temaet ”det ufødte barn”, hvor kvinderne blev opfordret til at føre en dialog med og synge for barnet og at bemærke, om der er et mønster i barnets tumlen i maven.

Kvinderne starter samtalen siddende i en rundkreds i kirkerummet. - Foto: Petra Theibel Jacobsen
Kvinderne starter samtalen siddende i en rundkreds i kirkerummet. - Foto: Petra Theibel Jacobsen Foto: Petra Theibel Jacobsen

Samtalen rummede også drøftelser om, hvorvidt kvinderne havde sat ansigt på den lille, fundet et navn og havde haft drømme om deres lille ufødte.

”Det kan være svært at knytte sig til et barn, som man ikke kan se endnu og ikke kan holde i sine arme. Fosteret er et kommunikerende væsen, hvor det er moderens opgave at opfange, hvad det er, det lille menneske forsøger at fortælle,” siger sognepræsten og fremhæver det bibelske citat: ”Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses”. Hun mener nemlig, at tro og båndet mellem gravid mor og ufødt barn har meget tilfælles.

”Det handler om at skabe en dialog med noget, man ikke kan se. Det er det, man gør, når man tror. Det er samme bevægelse, du skal gøre, når du er gravid og skal knytte dig til dit barn,” uddyber hun.

Efter at have hilst på hinanden og drukket en kop te, tænder kvinderne et lys for barnet i maven. Her tænder Pia Crone Christensen et lys for sin kommende datter. Efterfølgende holder de et øjebliks stilhed.
Efter at have hilst på hinanden og drukket en kop te, tænder kvinderne et lys for barnet i maven. Her tænder Pia Crone Christensen et lys for sin kommende datter. Efterfølgende holder de et øjebliks stilhed. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Noget af det, som gør opgaven svær, er angsten for at miste barnet. Tilde Kjær skulle egentlig havde tilbragt et år i USA, men vendte tilbage til Danmark efter en alarmerende nakkefoldsscanning. I en periode havde hun svært ved at røre sin mave, og selvom de seneste prøver har været positive, ligger der stadig en bekymring for at knytte sig til noget, hun kan risikere at miste.

Pia Crone Christensen blev gravid med donorsæd ved en fertilitetsbehandling og er nervøs for, at det vil øge risikoen for, at hun kan miste barnet.

”Jeg føler ikke, jeg er sikker endnu, fordi der stadig er meget, som kan gå galt. Min mor aborterede en pige i syvende måned, før hun fik mig. Det er jo der, hvor jeg er nu,” fortæller hun. Helene Ferslev forstår kvindernes position.

”Bekymringen er reel, men man er nødt til at tro og håbe på, at det lykkes. Vi har høje forventninger om at være i kontrol, men som gravid oplever man, at det ikke altid er muligt,” siger hun.