Kirke vil bekæmpe ensomhed blandt unge i sognet

Der bor mange ensomme studerende på kollegierne i Christianskirkens Sogn i Aarhus, og kirken vil nå ud til dem. ”Vi tilbyder de ensomme unge et fællesskab,” siger diakonipræst

Kirke er ikke bare noget, man er om søndagen. Det er også noget, man tager med sig hjem til sin vej og på sit arbejde, siger diakonipræst Peter Worm Madsen. Arkivfoto
Kirke er ikke bare noget, man er om søndagen. Det er også noget, man tager med sig hjem til sin vej og på sit arbejde, siger diakonipræst Peter Worm Madsen. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup.

Et kollegieliv i storbyen lyder umiddelbart som drømmen for et ungt menneske, der lige er flyttet hjemmefra og begyndt på universitetet. Der er folk tæt på, som man kan lave mad sammen med. Masser af aktiviteter, der kan arrangeres, og et helt liv, der skal leves på egne ben. Men desværre kan man godt have mange mennesker omkring sig hele tiden og alligevel føle sig ensom.

Det er erfaringen i Christianskirken i Aarhus, der de senere år har arbejdet med sognets ensomme studerende ved at besøge kollegierne i lokalområdet. Og i 2015 vil man øge indsatsen for at nå de mange unge, der ikke er gode til at komme ud selv. Det forklarer diakonipræst i Christianskirken Peter Worm Madsen.

”Vi ved, at kollegierne prøver at lave fællesskabsarrangementer, fordi der er mange ensomme derude. Det vil vi gerne hjælpe med til og samtidig vise, at vi er en aktiv kirke, og at der er danskere, som ønsker at være sammen med dem. Vi tilbyder de ensomme studerende et fællesskab,” siger han.

”Indtil videre har vi fokuseret arbejdet omkring et par kollegier, som vi har besøgt hver anden måned. I 2015 er målet, at vi skal besøge et nyt kollegium hver måned sammen med et hold af frivillige.”

Der bor cirka 16.000 mennesker i Christianskirkens Sogn. Af dem er omkring 2500 studerende, forklarer Peter Worm Madsen, og mange af disse bor fordelt ud over det nordlige Aarhus-sogns 11 kollegier.

”Vi oplever, at der er mange af de unge, der ikke kommer i kirken af sig selv. Så derfor har vi vendt os mod dem og er begyndt at komme ud og være sammen med dem på kollegierne.

Vi arrangerer spilaftener, laver mad sammen og får nogle snakke,” siger Peter Worm Madsen og fortsætter:

”Vi kommer ikke derud for at være forkyndende, for vi oplever, at folk ofte trækker sig tilbage og ikke vil have noget med os at gøre, hvis det er derfor, vi er der. Så vi prøver at være imødekommende og nede på jorden, og medmindre de spørger ind til, hvor vi kommer fra, så er der ikke nogen forkyndelse i det.”

Den store udfordring for projektet lige nu er at få samlet frivillige til at være med. Peter Worm Madsen håber at få frivillige med fra kristne foreninger i Aarhus og har således været forbi blandt andet den gruppe studerende, der er tilknyttet Kristeligt Forbund for Studerende på Aarhus Universitet.

”Det har været udfordrende at finde et frisk team til for eksempel at lave mad,” siger Peter Worm Madsen, der også forklarer, at der indtil videre har været et svingende deltagerantal til kollegieaftenerne.

”Men altid nok til at gennemføre en aften. Sidste år havde vi et påskemåltid, hvor vi serverede lam, og der kom 25 og spiste. Det var for os en succeshistorie, og vi fik også lov til at fortælle, hvad det var, påsken egentlig gik ud på, til nogen, der aldrig havde hørt det før.”