Kirkeafbrændinger i Etiopien

59 kirker er ødelagt og 4000 mennesker evakueret, efter at en kristen angiveligt har revet en koran i stykker

Den kristne kirke i den etiopiske hovedstad Addis Ababa.
Den kristne kirke i den etiopiske hovedstad Addis Ababa. Foto: Robert Harding Images

Islamistiske bander har hærget det vestlige Etiopien efter rygter om, at en kristen mand havde revet en koran i stykker, skriver Compass – Direct News.

Det foreløbige resultat er én dræbt, 28 hjem og 59 kirker nedbrændt.

En præst i den etiopiske hovedstad Addis Abeba siger til Compass, der er et kristent nyhedsbureau, at protestantiske kirkeledere har anmeldt angrebene til myndigheder. De har sendt sikkerhedsstyrker til stedet, men ifølge præsten forsvandt de igen, overvældet af mængden af angribere.

Etiopiens befolkning består af 80 millioner, hvoraf over halvdelen af kristne. 44 procent er etiopisk-ortodokse, knap 20 procent er protestanter, og en tredjedel er muslimer.

Ifølge det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed er der en svag stigning i islamisterne i landet, men de udgør kun en meget lille del af muslimerne.

De 59 kirker tilhører hovedsageligt protestantiske kirker, heraf Mekane Yesus-kirken med over fem millioner medlemmer, som har et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp.

Chef i FN's børnefond, Unicef, indtil 2009 Christian Balslev-Olesen er rystet over angrebene.

Som generalsekretær i Nødhjælpen indtil 2002 havde han et samarbejde med Mekane Yesus-kirken i Etiopien, og siden har han boet i nabolandene Eritrea og Somalia.

"Etiopien og Eritrea er nærmest model-lande for fredelig sameksistens mellem kristne og muslimer. Ledere fra de to religioner har samarbejdet om rigtig mange ting, og blandt andet har jeg mødt muslimer der, som har opfordret til kirkebyggeri," siger han i en mobiltelefon fra Darfur i Sudan.

"Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der kan være sket, hvis efterretningerne er korrekte," siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra generalsekretæren i Mekane Yesus-kirken, Paulus Shone.

benteclausen@k.dk