Kirkefolk fordømmer terror-teologi

Kirkelige røster tager afstand fra den terrorsigtede nordmand Anders Behring Breiviks omtale af sig selv som kristen fundamentalist

Forsiden af den 1.500-siders lange manual, der efter sigende er skrevet af Anders Behring Breivik. Manualen indeholder detaljerede beskrivelser af forberedelserne til hvad Breivik selv kaldte for sit martyr-projekt.
Forsiden af den 1.500-siders lange manual, der efter sigende er skrevet af Anders Behring Breivik. Manualen indeholder detaljerede beskrivelser af forberedelserne til hvad Breivik selv kaldte for sit martyr-projekt.

Mens Norge er tynget af dyb sorg efter fredagens massakre på mindst 92 nordmænd, er harmen blandt kirkefolk herhjemme mærkbar.

Den 32-årige terrorsigtede nordmand Anders Behring Breivik, der står bag bomben i Oslo og massakren på unge socialdemokrater på øen Utøya, betegner sig selv som en kristen fundamentalist. Den betegnelse tager flere fremtrædende kirkefolk skarpt afstand fra.

LÆS OGSÅ: Højrenationalist har en perverteret kristendom

Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Jeg føler afsky. Jeg er særlig berørt, fordi han påkalder sig den tro, som er mit livsgrundlag, men i ekstremt perverteret form, siger biskop i Viborg Stift Karsten Nissen og tilføjer:

Man skal ikke beære ham med en betegnelse som kristen fundamentalist. Han er ekstremist, og han har misbrugt kristendommen til at begå uhyrligheder.

LÆS OGSÅ: Gerningsmanden bedømmer massakren med bibelvers

Forud for terrorhandlingerne skrev Anders Behring Breivik et manifest, hvori han blandt andet søger at retfærdiggøre sine handlinger ud fra bibelvers. Enhver religion kan misbruges på den måde, påpeger Karsten Nissen.

Religionerne har et stort og meget komplekst tekstligt grundlag. River man enkeltdele ud af en sammenhæng, uanset om vi snakker Bibelen eller Koranen, kan man retfærdiggøre de værste handlinger. Men i vores lutherske tradition bedømmer vi de bibelske tekster ud fra Kristus, som kom for at skabe fred og forsoning. Den fortolkningsnøgle er uforenelig med de handlinger, siger biskoppen.

LÆS OGSÅ: Paven beder for norske terrorofre

Sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk Henrik Højlund begræder, at den terrorsigtede nordmand påberåber sig kristendommen.

Han er kristen på samme måde som nordirske terrorister er kristne. Mennesker, der slår andre mennesker ihjel, kan ikke brøste sig med navnet kristen. Der er ikke to milimeters forsvar at hente i kristendommen. Det er i strid med alt, hvad troen står for, siger han.

Også ph.d. med speciale i religionsmøde Mogens S. Mogensen vurderer, at der ikke er snerten af teologisk grundlag for at begå en massakre som denne.

Jeg må på det stærkeste tage afstand fra hans forståelse af kristendom. Han trækker på hele korstogstraditionen, som forsvarede brugen af vold og magt. Når man ligesom korsridderne ikke tolker kristendommen i relation til troens grundlag, nemlig Kristus, kommer man på afveje og kan retfærdiggøre hvad som helst, siger han.

Også i resten af verden reagerer kirken med sorg og vrede over massakren i Norge. Ifølge en talsmand for Vatikanet er det katolske overhoved Pave Benedikt dybt rystet og trist efter attentaterne, skriver Ritzau.