Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Afdæmpet klimastrejke i kirke

I præstegården i Aars mødtes lokale kirkelige kræfter i går for at drøfte, hvordan de kan gøre deres kirker mere klimavenlige. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvordan kan kirkerne omkring Aars i Vesthimmerland blive mere klimavenlige? Med bistader på kirkegården og en tjenestecykel, lød et par ideer i går

Man kan være klimaaktivist på mange måder.

Svenske Greta Thunberg holdt for eksempel forleden en tårevædet tale til verdens ledere om, at de havde stjålet hendes barndom og drømme ved ikke at handle i tide i forbindelse med klimaforandringerne.

En mere afdæmpet og nordjysk form for klimaaktivisme fandt sted i går i præstegården i Aars i Vesthimmerland, hvor 11 kirkefolk var samlet som en del af den landsdækkende klimabegivenhed ”Break for Climate” (pause for klimaet). På opfordring af deres biskop, Henrik Stubkjær fra Viborg Stift, havde menighedsrådsmedlemmer, præster, en organist, graver og kirketjener fra fire nærliggende sogne fundet sammen for at tale om, hvad de kunne gøre for at blive mere klimavenlige.

Først tog sognepræst ved Aars Kirke Sara Schouby ordet ved spisebordet, der var dækket op med kaffe, øl, sodavand og chokoladebarer.

”Jeg synes, at det var en god opfordring fra biskoppen til at tage sådan en lille klimapause. Jeg tænker, at der faktisk er mange små ting, vi kan gøre for at gøre arbejdspladsen mere klimavenlig, hvis vi snakker om det,” sagde hun.

Hendes mand, Jarri Tollestrup Jensen, der er sognepræst i Gislum Kirke tæt på, delte foldere ud fra kirkenetværket Grøn Kirke. Samtidig trådte organisten Jan Mygind ind – han kom lidt for sent.

Graveren fra Gislum Kirke, Brian Christensen, sad med armene over kors og udbrød med et skævt smil:

”Hvad, er der kun ét gear i sådan en Kia, eller hvordan kan det tage så lang tid at komme herop?”. Hvorefter organisten svarede spydigt igen:

”Ja, det kunne jo være, at der er nogen, der rent faktisk har haft noget arbejde at lave.”

Resten af flokken så ud til at more sig, hver gang den rapkæftede graver blev drillet. Men der var mere end bare god røg mellem kollegerne fra nabosognene i går ved middagstid. De nåede vidt omkring med idéer til, hvordan deres kirker kunne være med til at bekæmpe klimaforandringer.

De tog afsæt i folderen fra Grøn Kirke, hvor der var forslag til, hvad man kunne gøre. Det blev foreslået at købe færre blomster til udsmykning af kirken til festlige lejligheder. Det blev foreslået at udfase kirkebladene og finde en anden løsning, som man allerede var i gang med i et af sognene. En tredje idé var at installere bistader på kirkegården, og en fjerde var at udfase plasticservice.

I folderen blev det også foreslået, at man kunne købe en tjenestecykel. Den idé kunne den anden sognepræst i Aars, Lone Primdahl Dolmer, godt lide.

”Så kunne man for eksempel købe sådan en ladcykel, så vi kan fragte ting rundt omkring,” sagde hun.

”Ja, så kan man cykle præs-ten rundt på ladet,” sagde graveren Brian Christensen og fik igen de andre til at le.

En enkelt bekymret bemærkning kom fra Mogens Andreasen fra menighedsrådet i Aars Kirke.

”Vi skal huske, at vi først og fremmest skal være en kirke og ikke en miljøorganisation,” sagde han og fik svar fra organist Jan Mygind:

”Men det er vel også rimeligt, at en kirke er optaget af at passe på skaberværket?”.

Det var menighedsrådsmedlemmet enig i.

”Ja, det burde være helt naturligt. Men det handler også om, hvordan omverdenen ser os,” sagde han.

Efter en god times klimapause sluttede de med at synge den nye klimasalme, ”Dommen er faldet”, inden de nedsatte et udvalg, der skulle forberede et oplæg til menighedsrådene om muligheden for at blive certificeret Grøn Kirke.

Viborg Stift var det eneste stift, der officielt opfordrede kirkerne til at være med i ”Break for Climate”, men begivenheden blev også markeret i kirker på Fyn og i København.