Prøv avisen

Kirkegængere udfører mest frivilligt socialt arbejde

I Cafe Retro i København er det frivillige, der serverer drikkevarerne. Alt overskud går til humanitære formål. Caféen er startet af unge kirkegængere og trækker nemt frivillige til, som arbejder gratis i afgrænsede perioder. På den måde er cafeen et typisk eksempel på typen af frivilligt arbejde i dagens Danmark. -- Foto: Leif Tuxen.

Danskernes frivillige engagement er i fald og under forandring. Men de, der går i kirke, er fortsat meget aktive i frivilligt socialt arbejde

I en af de mere slidte bygninger på Knabrostræde, en sidegade til Strøget i København, ligger Cafe Retro. Tirsdag aften i påskeugen er her godt fyldt op, gæsterne sidder i dybe lænestole, snakker højlydt og drikker fair tradekaffe eller økologisk øl. Cafeen er primært drevet af frivillige, og alt overskud går til humanitært arbejde i Den Tredje Verden. Her, i en bygning lejet billigt gennem en tværkirkelig forening, arbejder cirka 100 unge i alderen 20-35 år gratis.

Selvom en ny undersøgelse viser, at færre danskere er engagerede i frivilligt socialt arbejde i dag end for fem år siden, så kan frivillige organisationer stadig tiltrække arbejdskraft. Det skal bare gøres kortsigtet, og så er det en god idé at trække på kirkefolk. De er nemlig bedst til at melde sig til frivilligt arbejde. I 2005 viste en rapport fra Socialforskningsinstituttet, at hele 53 procent af de danskere, der udfører frivilligt arbejde i en eller anden form, går i kirke mere end en gang om måneden, mens kun 31 procent næsten aldrig går i kirke.

Cafe Retro er ikke en kirkelig forening, men mange af de unge kræfter, der startede cafeen, var mennesker, som kendte hinanden igennem den københavnske folkekirke Bethlehemskirken.

Det er ikke overraskende, at det især er kirkegængere, som også gør mest for andre, mener biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falster Stift.

– De kender værdien af det og er vant til det. Der er en tradition inden for kirken for at gøre noget for andre uden at forvente at få noget igen, anfører han.

Den "værdi" er faktisk en kristen forpligtigelse, mener biskop Elisabeth Dons Christensen fra Ribe Stift. Det er både vores glæde og vores pligt. Eftersom vi er elskede af Gud, må vi også lade det strømme videre, siger hun:

– Det vigtigste for os mennesker er at blive brugt, være til nytte og gavn for hinanden. Det er trist, når undersøgelser viser, at så mange færre vil udføre frivilligt socialt arbejde, men jeg tror stadig, optimistisk set, at der er mange, der gerne vil, hvis bare de havde tid. Vi kan ikke presse folk til at udføre frivilligt arbejde, men så kan vi jo påpege, hvor stor en glæde det kan være at gøre noget for andre.

Rie Skårhøj, der er medlem af Cafe Retros ledergruppe, går selv i kirke og bruger 15 til 20 timer om ugen på frivilligt arbejde. Hun fortæller, at folk uopfordret henvender sig for at arbejde gratis i cafeen. Mange bruger et halvt til et helt år og tager videre.

– Folk synes, det er et fedt sted, vi har, og nogle fede værdier. Når de har været her et stykke tid, så er det fællesskabet, der holder dem fast. Og det, at vi arbejder for et højere mål end os selv, siger hun.

Cafe Retros måde at engagere frivillige i afgrænsede perioder ligner også en tendens, andre frivillige foreninger genkender. Kirsten Lund Larsen, der er generalsekretær i KFUM og KFUK og formand for styrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, har oplevet, at man i dag involverer sig i socialt arbejde på en anden måde end for fem år siden.

– Hvis vi vil have folk til at løse en opgave i dag, så skal den være overskuelig, siger hun.

Det frivillige arbejde er ikke noget, man gør fast, men i perioder. Tidligere var danskerne mere parate til at gå ind i bestyrelser og lægge mange år i en sag, påpeger Kirsten Lund Larsen.

Men det frivillige sociale arbejdes natur er under forandring, mener Hans Bech Gregersen, pressechef i Dansk Røde Kors.

– Vores kernefrivillige for fem år siden var nogen, der kom en gang om måneden, og dem er der helt klart færre af nu, siger Hans Bech Gregersen. Han mener ikke, at det er blevet sværere at hverve frivillige. Det skal bare gøres på en anden måde.

schou@kristeligt-dagblad.dk