Kirkegængerne strømmer til digitale gudstjenester

Trods lukkede kirker fulgte tusindvis af danskere med, da præster gik på prædikestolen i weekenden ved net-transmitterede gudstjenester. Udfordringen er at skabe nærvær, siger sognepræst

”Situationen har gjort, at vi som kirke er blevet tvunget til at forholde os til den virtuelle virkelighed. Det sætter da tanker i gang også om, hvilke muligheder der ligger i videoformidling for kirken fremadrettet,” reflekterer sognepræst Anders Kobbersmed. På billedet er det Sankt Jakobs Kirke i København.
”Situationen har gjort, at vi som kirke er blevet tvunget til at forholde os til den virtuelle virkelighed. Det sætter da tanker i gang også om, hvilke muligheder der ligger i videoformidling for kirken fremadrettet,” reflekterer sognepræst Anders Kobbersmed. På billedet er det Sankt Jakobs Kirke i København. Foto: Foto fra netgudstjeneste.

Når sognepræst Simon Talbo Linneberg Stubkjær går på prædikestolen til en højmesse i Sct. Catharinæ Kirke, Ribe, plejer der at sidde omkring 50 mennesker rundt på kirkebænkene.

I søndags sad der ingen på bænkene. Alligevel har han sjældent haft så mange tilhørere til en prædiken. I hans kirke var den sædvanlige højmesse ligesom i resten af landet aflyst, og i stedet havde han sammen med sine to præstekolleger besluttet at filme en gudstjeneste uden kirkegængere og lægge den online. Indtil videre er den video blevet set mere end 1500 gange.

”Det er virkelig positivt og afkræfter samtidig påstanden om, at kirkerne ikke længere bliver brugt. Det viser snarere, at kirken er meget mere end bare selve bygningen,” siger Simon Talbo Linneberg Stubkjær.

Sct. Catharinæ Kirke er blot en af mange kirker, der i søndags forsøgte sig med en videotransmitteret gudstjeneste. Alle de præster, Kristeligt Dagblad har været i kontakt med, oplevede på samme måde, at flere så med på videoen, end der normalt kommer i kirke. Dog ved kirkerne ikke, i hvor høj grad videoerne er blevet set til ende.

Samme tendens gjorde sig gældende hos DR, hvor langt flere lyttede til søndagens radiogudstjeneste, hvor der blev transmitteret fra en særgudstjeneste uden menighed i Københavns Domkirke. Normalt har programmet i gennemsnit 53.000 lyttere, men i søndags lå lyttertallet på 130.000.

Når så mange finder vej til gudstjenesterne trods de lukkede kirker, handler det om, at vi er i en krisetid, mener Rasmus Nøjgaard, sognepræst i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro, København.

”Vi er i en tid, hvor mange virkelig har brug for at høre evangeliets ord til trøst og opmuntring. Mange er bekymrede, og der har vi en vigtig opgave som kirke,” siger han.

Rasmus Nøjgaard holdt også en online gudstjeneste i weekenden, og indtil videre har 3500 set videoen på enten sociale medier eller på kirkens hjemmeside. Derudover lægger kirken små videoandagter ud i løbet af ugen i løbet af krisetiden. Hans erfaring er, at hvis det skal lykkes at skabe en velfungerende videogudstjeneste, må præsten gøre en ekstra indsats for at skabe nærvær.

”Man bliver nødt til at tale direkte til dem, der sidder hjemme i stuerne og er isolerede og nervøse. Det nytter ikke, at man lader, som om det er en almindelig gudstjeneste. Den særlige situation skal honoreres. Og så tror jeg, at det er godt, at gudstjenesten får et enkelt udtryk, og at musikken får en central rolle,” siger han og forklarer, at der deltog tre sangere og en pianist ved hans online gudstjeneste.

I Christianskirken i Aarhus er man vant til en stor kirkegang, og tæller man alle gudstjenester med, vil der i løbet af en almindelig søndag typisk have været flere end 500 mennesker igennem kirkedøren. Alligevel lå seertallet på søndagens tv-transmitterede gudstjeneste på mere end det dobbelte, og sognepræst Anders Kobbersmed har aldrig før oplevet at få så mange reaktioner efter en gudstjeneste, som han fik efter søndagens online gudstjeneste.

”Det vidner for mig om, at det er noget folk ser og forholder sig til,” siger han.

Ud over den ugentlige gudstjenestevideo er man i Christianskirken i denne særlige tid også begyndt at lægge en daglig, kort video ud med en opmuntring til menigheden fra en af kirkens ansatte.

”Situationen har gjort, at vi som kirke er blevet tvunget til at forholde os til den virtuelle virkelighed. Det sætter da tanker i gang også om, hvilke muligheder der ligger i videoformidling for kirken fremadrettet,” siger han.