Kunstner: Maleri af Inger Støjberg i kirke handler om etik, ikke politik

Der har været kritik af kirkekunstner Erik Hagens for at male en karikatur af Venstres næstformand Inger Støjberg i et kunstværk i Skovlunde Kirke nord for København. Hun bruges som eksempel på handlinger, vi alle foretager os, siger kunstneren

Kunsteren Erik Hagens kalder sig selv en gammel 1968’er, der ikke er parti­politisk, men optaget af etik. –
Kunsteren Erik Hagens kalder sig selv en gammel 1968’er, der ikke er parti­politisk, men optaget af etik. – . Foto: Leif Tuxen.

Erik Hagens, din udsmykning af Skovlunde Kirke har mødt kritik, fordi du har tegnet en karikatur af Venstres næstformand Inger Støjberg, som sparker til en sort mand. Hvad mener du om den kritik?

Kritikken er karakteriseret af, at den er bragt af mennesker, der ikke har set værket i sin helhed. Dermed har de ikke set de detaljer, der er i det store maleri med titlen ”Udgangsbilledet”, hvor jeg har perspektiveret 24 af Jesu lignelser til nutidige begivenheder. En af dem handler om flygtningekrisen, der opstod for nogle år siden.

Kritikken går mest af alt på, at du har udstillet en navngiven person, nemlig Inger Støjberg. Hvorfor skulle de blive mindre kritiske over for det ved at se hele billedet?

Jeg udstiller ikke en navngiven person, men det er rigtigt, at figuren på maleriet er inspireret af Inger Støjberg og tegnet meget groft efter hendes træk. Det er ikke en kritik af hende som politiker. På maleriet har jeg også portrætteret USA’s forhenværende udenrigsminister Colin Powell, som videregav løgne for verdenssamfundet for at påbegynde Irak-krigen i 2003. Det er heller ikke en kritik af Colin Powell. Jeg bruger virkelige personer som modeller, fordi de skal repræsentere noget større.

Er det ikke påfaldende, at dine valg af modeller går i hak med dine egne politiske holdninger. At du har valgt Støjberg og Powell og ikke for eksempel Barack Obama og Zenia Stampe (R)?

Hvis jeg havde oplevet Zenia Stampe eller Obama gøre noget, der var i modstrid med Jesu ord, kunne jeg også have afbilledet dem. Det har jeg bare ikke været bevidst om, at de har gjort.

Dette udsnit af et omdiskuteret større kunstværk af Erik Hagens hænger i Skovlunde Kirke. –
Dette udsnit af et omdiskuteret større kunstværk af Erik Hagens hænger i Skovlunde Kirke. – Foto: Leif Tuxen

Men er det ikke rigtigt, at det er dine politiske synspunkter, kirkegængere i Skovlunde bliver konfronteret med?

Nej, det er ikke politiske synspunkter, det er etiske synspunkter. Jeg er sådan en gammel 1968’er, og vi var ikke partipolitisk engagerede, men meget optagede af etik – og derfor var vi moralske. Min rolle i at lave dette kunstværk kan sammenlignes med præstens, når han eller hun skal udlægge evangelieteksterne hver søndag.

En anden kritik går på, at man i kristendommen ikke skal pege på andres syndighed. Burde du ikke se bjælken i dit eget øje i stedet for splinten i Støjbergs og Colin Powells?

Når jeg portrætterer Colin Powell og laver en figur inspireret af Inger Støjberg, er det ikke for at hænge dem ud eller kritisere dem. Jeg bruger dem, fordi de har foretaget handlinger, som vi alle foretager os. Jeg er også bange for den kæmpe flygtningestrøm, vi risikerer at få herop på grund af de nuværende uroligheder i Nordsyrien. Det er også derfor, at der står en hel kernefamilie bag den sparkende figur på maleriet. Inger Støjberg er folkevalgt, og derfor peger hun tilbage på os alle.