Lutherske og anglikanske kirkeledere taler om sekularisering i København

Lutherske og anglikanske kirkeledere fra Porvoo-fællesskabet mødes i disse dage i København. Blandt deltagerne er ærkebiskoppen Justin Welby, der er leder af en af verdens største kirker

Justin Welby er i København i disse dage. Han er ærkebiskop af Canterbury, altså den øverste biskop i Church of England. Det gør ham til leder af både den globale anglikanske kirke og dens engelske afdeling af kirken. Mere end 85 millioner mennesker skønnes at være tilknyttet en landekirke eller en regional kirke, der kalder sig anglikansk eller episkopal. Det gør den anglikanske kirke til en af verdens største. –
Justin Welby er i København i disse dage. Han er ærkebiskop af Canterbury, altså den øverste biskop i Church of England. Det gør ham til leder af både den globale anglikanske kirke og dens engelske afdeling af kirken. Mere end 85 millioner mennesker skønnes at være tilknyttet en landekirke eller en regional kirke, der kalder sig anglikansk eller episkopal. Det gør den anglikanske kirke til en af verdens største. – . Foto: ritzau.

En ordineret sognepræst i folkekirken kan virke i den anglikanske kirke i for eksempel England uden at skulle ordineres på ny. Men det er de færreste, der ved, at den mulighed er tilvejebragt af Porvoo-fællesskabet, et samarbejde mellem nordeuropæiske anglikanske landekirker og lutherske kirker, hvis ledere i disse dage mødes i København.

”Medlemmerne af Porvoo-fællesskabet i Norden, Storbritannien, Irland og Baltikum har med deres fælles erklæring fra 1993 anerkendt hinanden som kirker. Derfor kan vi gå til nadver hos hinanden, præster kan virke i andre kirker, og kirkesamfundene kan afholde fællesgudstjenester,” siger Thorsten Rørbæk, der har beskæftiget sig med Porvoo-fællesskabet som teologisk medarbejder i Folkekirkens mellemkirkelige Råd.

Men selvom den gensidige anerkendelse nu er på plads, er der stadig meget mere at drøfte kirkerne imellem, lyder det fra Thorsten Rørbæk. Emnet for Porvoo-mødet i København er for eksempel kirkens tilstedeværelse i det sekulære samfund. Her vil ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, der er leder af en af verdens største kirker, den anglikanske kirke, blandt andet fortælle om kirkens rolle i det engelske samfund, som netop nu er præget af stor usikkerhed i forbindelse med Brexit.

”Det er vældig interessant at høre fra så stor en kirke i den anglikanske union, som Justin Welby kommer fra. Oplæggene kan på den måde fungere som gensidig inspiration for medlemmerne, ligesom man kan drøfte fælles udfordringer,” siger Thorsten Rørbæk.

Hvad er Porvoo-fællesskabets næste mål?

”Man skal mere tænke Porvoo-fællesskabet som en dynamisk proces eller bevægelse, hvor det er naturligt at være i dialog og fejre gudstjeneste sammen. Mødet i København er derfor en del af en cyklus. I det hele taget handler det mere om en villighed til at lære af hinanden og fremme den mellemkirkelige samtale. Fra folkekirken kan vi for eksempel bidrage med vores positive erfaringer med drop in-dåb fra Vesterbro Sogn i diskussionen om faldende medlemstal,” siger Thorsten Rørbæk.

Kristeligt Dagblad har ikke fået mulighed for at tale med ærkebiskop Justin Welby hverken før eller under hans besøg i København.