Kirkeledere til politikere: Overvej coronapas ved sommerens vielser

Indtil man ophæver afstands- og arealkravet i kirkerne, bør man fra politisk side overveje at indføre coronapas ved vielser, begravelser og lignendekirkelige handlinger, så flere kan samles, lyder det fra formanden for Landsforeningen af Menighedsråd og biskop

Peter Fischer-Møller.
Peter Fischer-Møller. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix.

Hidtil har mange i folkekirkens top talt klart imod at gøre coronapasset til adgangsbillet til kirken. Men nu mener flere, at det kan være en god idé at bede sommerens bryllups-, dåbs og begravelsesgæster om at vise et gyldigt coronapas, hvis det betyder, at flere må samles til de kirkelige handlinger.

En af dem er Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd. Tilbage i april sagde han til Kristeligt Dagblad, at det ville rejse en række ”etiske problemstillinger”, hvis man indførte coronapas i kirken. Når han bløder op på spørgsmålet nu, er det, fordi det står klart, at afstands- og arealkravene i kirkerne kommer til at bestå til den 1. september. Det betyder, at særligt små kirker har svært ved at få plads til alle kirkegængere, ikke mindst ved de kirkelige handlinger. Men når et ubegrænset antal mennesker fra den 1. juli kan samles til begravelseskaffe eller bryllupsfest på en restaurant, giver det ikke mening, at de ikke må samles i kirken først, lyder det.

”Vi er nødt til at tænke i pragmatiske løsninger. Jeg synes, politikerne må overveje, om ikke det er en god idé at lade gæster til en vielse eller til en dåb uden for søndagsgudstjenesten vise coronapas. Det er jo for det meste lukkede selskaber, hvor gæsterne i mange tilfælde også skal vise coronapas på en restaurant bagefter,” siger Søren Abildgaard, som dog understreger, at han fortsat er imod at tage coronapasset i brug ved gudstjenester.

Han bakkes op af biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller. Også han har hidtil været modstander af at bruge coronapas i kirken med det argument, at det ville sende et signal om, at ikke alle er velkomne i kirken. Men i den nuværende situation, hvor det mange steder alligevel ikke bliver muligt at huse alle hen over sommeren, er han enig med Søren Abildgaard i, at det er tid til at være pragmatisk.

”Udgangspunktet skal være, at kirken er åben for alle. Men netop til en vielse synes jeg, det er en rigtig god idé at lade brudeparrene få den valgmulighed, at de kan bede deres gæster vise coronapas, hvis det kan gøre det muligt at få flere med,” siger Peter Fischer-Møller.

Annette Brounbjerg Bennedsgaard, der er formand for Provsteforeningen, mener heller ikke, det giver mening at have særligt restriktive regler i kirken. Som medlem af folkekirkens coronataskforce, der løbende drøfter retningslinjerne for kirkerne med Kirkeministeriet, vil hun dog først og fremmest blive ved med at arbejde for, at areal- og afstandskravene afskaffes snarest.

”Det er helt klart det, vi har presset på for og vil blive ved med at gøre. Kirken skal ikke være underlagt strengere restriktioner end andre dele af samfundet, og mange restriktioner giver ikke længere mening for os, blandt andet det her med, at de samme mennesker gerne må samles på en restaurant til fest, men ikke til vielse i kirken,” siger Annette Brounbjerg Bennedsgaard, som dog også ser coronapas ved kirkelige handlinger som en mulig løsning, hvis ikke det lykkes at få afskaffet afstands- og arealkrav helt.

En lignende melding lyder fra et andet taskforce-medlem, nemlig formand for Præsteforeningen Per Bucholdt Andreasen. Han er generelt optaget af, at der lægges konkrete svar fra sundhedsmyndighederne på bordet om, hvorfor kirken er underlagt de restriktioner, den er.

”Jeg synes, det kunne være fint, hvis man politisk overvejer, om der kan åbnes mere i kirkerne, så vi netop undgår, at tingene ikke giver mening,” siger Per Bucholdt Andreasen, som dog ikke på nuværende tidspunkt vil tage stilling til, om det er en god idé at indføre coronapas ved kirkelige handlinger.

”Det kan vi overveje, men vi må diskutere for og imod, for der er både teologiske argumenter imod og så hele den praktiske udfordring i forhold til, hvem der skal kontrollere coronapasset. Men det er en debat værd,” siger Per Bucholdt Andreasen.

I Københavns Stift kan biskop Peter Skov-Jakobsen til gengæld allerede nu sige, at han på ingen måde mener, man skal tage coronapasset i brug i kirkerne. Han vil hellere vente på, at de øvrige restriktioner lempes og håbe på, at det alligvel bliver før den 1. september, siger han.

”Jeg er glad for, at vi ikke har skullet bruge coronapas indtil nu, og jeg mener heller ikke, vi skal til det. Selvfølgelig vil vi alle gerne være mennesker igen, jeg er også utålmodig efter, at vi vender tilbage til hverdagen. Vi trænger alle til at kunne være flere i kirken. Men selvom jeg og alle andre kunne ønske os det anderledes, er det i sidste ende sundhedsmyndighedernes vurdering og ansvar, og det retter vi os efter. Og lad os så se, hvordan smittetrykket udvikler sig i den kommende tid i forhold til, hvor længe det bliver nødvendigt at fastholde arealkravene,” siger han.

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra kirke- eller sundhedsmini-steren.