Kirkeledere var på forkant med udrejseforbud

Regeringen fraråder al udrejse, og det rammer for eksempel missionorganisationer. Men man havde allerede begrænset udsendelsen af danske nødhjælpsarbejdere og missionærer, fordi de kunne smitte afrikanere

Kirkelige organisationer havde forberedt sig på grænselukning og udrejseforbud, da de er i kontakt med udenlandske organisationer. Blandt andre Folkekirkens Nødhjælp mødt bekymring hos afrikanere, der var utrygge ved at få smittefarlige danskere på besøg.
Kirkelige organisationer havde forberedt sig på grænselukning og udrejseforbud, da de er i kontakt med udenlandske organisationer. Blandt andre Folkekirkens Nødhjælp mødt bekymring hos afrikanere, der var utrygge ved at få smittefarlige danskere på besøg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Mange kirkelige organisationer sender mennesker ud i verden og modtager gæster udefra. Regeringens grænselukning lægger nu låg på dette, men allerede før den politiske beslutning havde man indskrænket rejseaktiviteten flere steder.

For eksempel havde Folkekirkens Nødhjælp mødt bekymring hos afrikanere, der var utrygge ved at få smittefarlige danskere på besøg. Det forklarer generalsekretær Birgitte Qvist Sørensen, der har aflyst flere rejser, som var del af Folkekirkens Nødhjælps projekt ”Go Global”, hvor unge danskere bliver sendt ud i verden for at bo hos lokale værtsfamilier.

”Mange af vores partnere har været bekymret for at få besøg af os. Det skyldes blandt andet, at sundhedsvæsenet i mange af de lande, vi arbejder i, er så dårligt. Når vi kommer med smitte til en udsat familie i Afrika eller i Asien, har de ofte ingen mulighed for at komme på hospitalet,” siger Birgitte Qvist Sørensen.

Hun uddyber, at der også var en risiko for, at de unge mennesker ville sidde fast i karantæne, hvis de blev sendt afsted. Dette er også et punkt, hvor organisationen har været på forkant med de advarsler, der kom fra statsminister Mette Frederiksen på hendes pressemøde fredag aften kl. 19.00.

”Nu er Europa epicenteret. Det er os, der er i karantæne. Så skal vi ikke sende folk ud i verden uden en virkelig god grund. Der er vi meget opmærksomme på,” siger generalsekretær Birgitte Qvist Sørensen, der kalder det ”den omvendte verden”, fordi det som oftest har været danskere, der har været bange for at blive smittet som udsendte i Afrika.

Mission Afrika har også mødt bekymring fra afrikanere, fortæller generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge. Missionsorganisationen havde for et par dage siden besøg i Danmark af en præst og en udviklingsmedarbejder fra Mali. Da de to afrikanere hørte om det danske coronaudbrud, pakkede de tidligt om morgenen i går deres ting sammen, aflyste planlagte møder og hoppede på et fly hjem til Afrika. Egentlig skulle deres oprindelige fly først være på mandag, “men de var så bange for at være her,” forklarer Henrik Engelbrekt Refshauge.

Coronavirussen har vendt op og ned på alle organisationens aktiviteter. To af hans medarbejdere fra kontoret i Danmark skulle i lørdags være rejst til en partnerkirke i Cameroun. Men den tur blev aflyst på grund af risikoen for, at de to skulle være bærere af coronavirussen. Det ville være katastrofalt, hvis en dansk missionær skulle ende med at udsætte de lokale for corona, lyder det fra Henrik Engelbrekt Refshauge.

”Danmark er et højrisikoland, så den største udfordring for vores samarbejdsrelationer er, når vore partnerkoordinatorer i Danmark rejser ud. Pt. er det mere sikkert at opholde sig i vore partnerlande. Sådan har det virkelig ikke altid været. Men vi vil ikke være skyld i, at corona spreder sig til Afrika,” siger han.

I Røde Kors har man cirka 70 medarbejdere, der arbejder i den internationale operation. Disse har fået besked på, at de som hovedregel skal arbejde hjemmefra de første 14 dage, når de efter rejseaktivitet er tilbage i det land, de bor eller arbejder i. Det gælder for eksempel de ansatte i Syrien, forklarer Røde Kors’ chef for det internationale arbejde Birgitte Bischoff Ebbesen.

”Mange af de steder, vi arbejder har et meget skrøbeligt sundhedssystem. Vi skal være enormt opmærksomme på, at vi ikke smitter lokalbefolkningen,” siger Røde Kors-chefen.