Nyudnævnt leder i Kirkernes Integrations Tjeneste: Integrationsindsats må ikke blive naiv

Kirkerne har en helt unik mulighed for at tilbyde nydanskere et godt fællesskab, mener ny leder i Kirkernes Integrations Tjeneste. Men det nytter ikke at tro, at alt ordner sig, hvis man bare møder folk med Guds kærlighed

30-årige Lucas Skræddergaard er ny leder af den frikirkelige forening Kirkernes Integrations Tjeneste. Han har en baggrund som religionshistoriker og repræsentant for de kristne børne- og ungdomsorganisationer i DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd. - Foto: Johanne Teglgård Olsen.
30-årige Lucas Skræddergaard er ny leder af den frikirkelige forening Kirkernes Integrations Tjeneste. Han har en baggrund som religionshistoriker og repræsentant for de kristne børne- og ungdomsorganisationer i DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd. - Foto: Johanne Teglgård Olsen.

I Lukasevangeliet læser vi om en mand, der indbyder mange mennesker til et stort festmåltid. Men da det hele står klart, har alle de inviterede undskyldninger for, hvorfor de ikke kan komme.

Derfor beder han i stedet sine tjenere invitere alle de fattige, vanføre, blinde og lamme, de kan finde på gader og stræder. Han beder dem ligefrem nøde folk til at komme. Den fortælling er 30-årige Lucas Skræddergaard ret vild med.

Han finder, at budskabet hænger sammen med de visioner, han har som nyudnævnt leder i Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT), en frikirkelig forening, der arbejder for at skabe integration mellem danskere og nydanskere.

”Ikke, at jeg kalder migranter lamme eller vanføre, men fordi jeg mener, at kirkerne aktivt må gå ud og lede efter dem, der har brug for et fællesskab. Det tror jeg grundlæggende på, at alle mennesker har, og det har man især, når man er ny i et land. I Danmark bevæger vi os mod et mere og mere individualiseret samfund, og det smitter af på menighederne. Men hvis vi fjerner forståelsen af, at vi har brug for hinanden, fjerner vi også endegyldigt forståelsen af, at vi har brug for Gud,” siger Lucas Skræddergaard, da Kristeligt Dagblad møder ham til en snak om hans nye stilling i Kirken i Kulturcenteret, en stor pinsekirke i Københavns Nordvestkvarter.

Her samles flere hundrede mennesker fra mange forskellige lande på almindelige (corona-fri) søndage – blandt dem Lucas Skræddergaard. Selvom tro ikke fyldte noget i barndomshjemmet i Holstebro, fandt han som teenager selv et fællesskab i en frikirke, som blev afgørende – ikke bare for hans tro, men altså også for hans professionelle liv.

Frem mod udnævnelsen til daglig leder har han været projektleder i KIT. Her har han stået for at koordinere den frivillige indsats i de mødesteder og caféer, foreningen driver i frikirker i hele landet, hvor danskere og nydanskere kan mødes til en kop kaffe og en snak eller måske for at hjælpe hinanden med at logge på e-Boks. Og selvom det måske lyder som noget, man kan foretage sig mange steder, mener Lucas Skræddergaard, at der netop i kirkeligt regi ligger en særligt god mulighed for at skabe integration.

”Kirkerne har en unik gave her, fordi man mødes om troen. Et fælles tredje – noget, der er større end en selv. Og selvom vi mest er i kontakt med kristne nydanskere – en stor, men tit ret overset gruppe – gælder det egentlig for alle. Bare det at have en tro, hvilket mange nydanskere har, kan give følelsen af, at man har noget tilfælles,” siger han.

Lucas Skræddergaard erkender dog også, at der er udfordringer ved kristen integration. For det første vil der, hvor mennesker med forskellige kulturer, normer og vaner mødes, altid opstå spændinger og misforståelser, og det skal man have blik for.

”Det nytter ikke at være naiv og tro, at alt ordner sig, hvis man bare møder folk med Guds kærlighed og åbenhed. Måske er man uenige om, hvad det vil sige at komme til tiden. Måske har man et forskelligt syn på penge eller rengøringsstandarder. Måske er det træls at få sit trægulv i kirken ødelagt af høje hæle, efter man har lånt den ud til en afrikansk migrantmenighed. Der kan opstå alle mulige uoverensstemmelser, men dem overvinder vi bedst ved ikke at være blinde for dem,” siger han.

For det andet fremhæver han en faldgrube, som han kalder ”badebilletten”:

”Der kan være en tendens til, at man som kristen bare siger ’det vil jeg bede for’ eller ’alt virker til det gode for den, som er i Kristus’, hvis vi møder et menneske, som har det svært. Misforstå mig ikke. Jeg tror på bøn, men det er for nemt bare at sige sådan. Man er nødt til at engagere sig i samtalen og det menneske, man møder. Græde med de grædende og le med de leende. Ligesom Jesus gjorde. Kun sådan kan vi skabe gode relationer på den lange bane.”

Opgaven med at skabe relationer og fællesskab mellem danskere og nydanskere er særligt vigtig i en tid, hvor den politiske debat om integration er så betændt, som den er, siger Lucas Skræddergaard.

”Der tegnes mange fjendebilleder op på begge fløje. Vi er nået til et sted, hvor vi som udgangspunkt er mistroiske over for hinanden. Det er regeringens planlagte lov om tvangsoversættelser af prædikener et godt eksempel på. Og selvfølgelig kan alle, der har øjne i hovedet, se, at der er udfordringer med integrationen i Danmark. Men det fjerner bare ikke de mennesker, som allerede er her. Dem synes jeg, vi bør have en god, demokratisk samtale om, hvordan vi skal forholde os til,” siger Lucas Skræddergaard og tilføjer:

”Så mens politikerne skændes, fortsætter vi med at gøre det, vi gør. Først og fremmest, fordi det har værdi for det enkelte menneske. Det er i hvert fald det, der driver mig. Og hvis det så også gavner resten af samfundet, er det en bonus.”

Lucas Skræddergaard overtager posten som leder i KIT efter bestyrelsesformand, Bent Christiansen, der har fungeret som midlertidig leder, siden organisationens stifter og mangeårige leder, Hans Henrik Lund, pludselig trådte tilbage sidste år og i stedet blev projektleder i foreningen. De ”udramatiske omstruktureringer”, som Bent Christiansen kaldte dem her i avisen sidste år, skete efter, at organisationen havde haft et økonomisk underskud i 2018 og 19.

”Det er jo nogle gange sådan, når man har med visionære stiftere at gøre, at de har mange bolde i luften. Det har Hans Henrik Lund, og derfor fortsætter han med at gøre det, som han er god til, og mere har jeg egentlig ikke at sige om det,” lød det dengang fra Bent Christiansen.

Lucas Skræddergaard ønsker ikke at sige mere om Hans Henrik Lunds afgang, men siger, at han er klar til at føre foreningen videre på sin måde.

”Bestyrelsen har taget hånd om tingene og lagt en god plan for, hvordan vi kommer videre. Der ligger altid en opgave i at overtage noget, men jeg er mest optaget af, hvad vi kan skabe fremadrettet.”