Prøv avisen

Kirkelige årsmøder aflyses på stribe

Højsæsonen for årsmøder i kirkelige organisationer er lige rundt om hjørnet, og mange er allerede aflyst. Arkivfoto. Foto: Adam Garff

Coronavirussen truer nu en lang række kirkelige årsmøder. Flere har allerede aflyst og udsat, og det kan få konsekvenser for sammenhængskraften, lyder det

I anden weekend i maj skulle Luthersk Mission have holdt sit landsmøde, der finder sted hvert tredje år. Mange forberedelser var gjort, og Skjern Kulturcenter var allerede bestilt til at huse omtrent 1500 gæster, men festlighederne må vente et år, har man netop besluttet i missionsorganisationen, der ikke tør løbe risikoen ved at mødes over en hel weekend, også selvom de nuværende forbud mod offentlige forsamlinger indtil videre kun gælder indtil midten af april. Det forklarer generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen.

”Vi har en del i den aldersgruppe, der er særligt udsatte i denne tid, så vi er nødt til at være ekstraforsigtige. Derfor må vi udsætte landsmødet til 2021, og det er vi selvfølgelig meget trætte af. Men det er nødvendigt,” siger han.

Højsæsonen for årsmøder i kirkelige organisationer er lige rundt om hjørnet, og Luthersk Missions møde er langtfra det eneste, der må aflyses eller udsættes i denne tid. Kristeligt Forbund for Studerende har aflyst sin årlige påskelejr, der skulle have fundet sted i påskeferien. Folkekirkens Nødhjælps landsmøde senere i april er også aflyst, mens Samvirkende Menighedsplejers årsmøde er udsat.

Længere fremme venter store årsmøder i for eksempel Indre Mission og Blå Kors, der også er i fare for at blive aflyst på grund af coronakrisen, og det vil gøre ondt, vurderer Søren Skovgaard Sørensen fra Luthersk Mission.

”For gamle organisationer som Luthersk Mission og de andre er sammenhængskraften utroligt vigtigt. Vi bruger de årsmøder til at mødes på tværs af landsdelene og få skærpet vores identitet. Det er vigtigt for os at kunne være fælles om at tale om den fremtidige strategi og også at få styrket den sunde uenighedskultur, der er vigtig i en organisation. På vores landsmøder er der ofte debat om international mission, som også er med til at styrke vores identitet,” siger han.

Tidligere i denne måned måtte Kristelig Handicapforening aflyse sit årsmøde, mens en liturgikonference på Menighedsfakultetet i Aarhus måtte udsættes. Den næste af folkekirkens liturgikonferencer, der skulle være holdt i slutningen af april, er allerede meldt udsat.

Og hvis mønstret fortsætter, vil flere kirkelige organisationer blive sat tilbage i forhold til strategi og i arbejdet med at skabe engagement blandt de frivillige, vurderer Peter Lodberg, der er professor i teologi ved Aarhus Universitet.

”Årsmøderne bliver ofte brugt til at drøfte fremtidige planer og strategier for de kirkelige organisationer. Meget foregår i kaffepauserne i korridorerne, hvor man får drøftet med hinanden, hvad der skal ske i den kommende periode,” siger han og tilføjer, at netop disse snakke og drøftelser også er vigtige i forhold til organisationernes identitet:

”Møderne bliver brugt til at inspirere folk til at gå hjem i deres lokale sammehænge og arbejde videre med det fokus, man har lagt på årsmødet. Det er meget vigtigt for mange af disse organisationer at skabe engagement blandt frivillige og inspirere dem, og derfor kommer det til at gøre ondt, hvis årsmøderne bliver aflyst.”

Ugen efter Luthersk Missions udsatte landsmøde i maj har Blå Kors et landsmøde i kalenderen. Her skal organisationen fejre sit 125-årsjubilæum, men også det er i fare, fortæller generalsekretær Christian Bjerre.

”Vi træffer den endelige beslutning efter påske, men det er desværre ikke et usandsynligt scenarium, at vi må aflyse. Det er rigtig træls og ubehageligt, når man længe har været i gang med planlægningen af noget, der skulle være et af årets højdepunkter, og som skulle skabe engagement og inspiration,” siger han.

Men det behøver ikke kun at være skidt, at kirkelige organisationer må undvære årsmøder i år, mener Poul Langagergaard, der er konsulent og har mange års erfaring med arbejde i kirkelige organisationer. For mens det kommer til at gå ud over deres kommunikation indadtil, kan det betyde, at de tvinges til at blive bedre til at formidle ud til resten af befolkningen, mener han.

”Årsmøderne bruger de til deres historiefortælling indadtil, men når de ikke har den mulighed, kan de blive tvunget til at finde andre løsninger. Jeg tænker, at de nu har en gylden mulighed for at gentænke hele dette årsmøde-setup, der egentlig hører fortiden til. Jeg siger ikke, at de skal stoppe med at mødes fysisk, men det er positivt, hvis de tvinges til at være mere til stede digitalt,” siger han.