Kirkelige børneinstitutioner har svære tider

Mens minikonfirmand-ordningens popularitet stiger, går det tilbage for kirkelige søndagsskoler, legestuer og børneklubber

Mens folkekirken i de senere år har haft svært ved at få armene ned i begejstringen over den folkelige opbakning til den indledende konfirmationsforberedelse, har de traditionelle kirkelige tilbud til børn trange tider.

Ved den sidste måling i 2001 var knap hvert tredje barn i 3. og 4. klasse tilmeldt som minikonfirmander, mens der eksempelvis kun var 59 sogne tilmeldt ordningen i 1990. Samtidig er der blevet stadigt færre søndagsskoler gennem årene, og de sidste par år har Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler yderligere måtte sande, at der bliver færre af organisationens legestuer, børneklubber og juniorklubber trods mange nye tiltag.

For fem år siden havde man eksempelvis 8000 børn tilknyttet de forskellige tilbud hos organisationen, mens tallet i dag er faldet til 7500 børn, fortæller Mikael Arendt Laursen, informationskonsulent hos Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Han mener, at Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler gør meget for at holde på børnene og omstille sig for at følge med tiden.

– Vi laver hele tiden nye initiativer og nye pædagogiske tiltag for at forny os selv. Hvis vi sad med hænderne i skødet eller gjorde som i folkeskolen, hvor børnene bliver præsenteret for 15 år gamle bøger, så havde vi måske kun 2000 medlemmer i dag, siger Mikael Arendt Laursen

Ifølge Finn Rosenberg, lektor i religionspædagogik på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, skyldes udviklingen, at befolkningen i dag er bange for at binde sig i længere tid, hvadenten børnene går til fodbold eller i søndagsskole.

– Tendensen er, at forældre og børn gerne vil prøve kirkens tilbud, bare de ikke varer for længe, siger Finn Rosenberg. Han mener, at minikonfirmandordningen netop har succes, fordi der maksimalt må bruges 40 timer over et år på undervisningen.

– De 40 timer gør, at folk måske i højere grad bedre kan overskue det i forhold til de længerevarende tilbud, siger Finn Rosenberg, der vurderer, at tendensen til at kirkens kortvarige tilbud vil vinde på bekostning af de længerevarende tilbud.

– Det kræver en alvorlig omvæltning i befolkningens holdninger og vaner. Men der står jo heller ingen steder, at forkyndelse skal ske i en eller anden bestemt form. Vi må tilpasse os de nye tider og være omstillingsparate, ligesom virksomhederne, siger Finn Rosenberg.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk

Folkekirkens tilbud

Det er usikkert, hvor mange af landets sogne der i dag kan tilbyde forberedende konfirmationsforberedelse. (I 2001 var 20.071 i 3. og 4. klasse tilmeldt ordningen. Det svarer til cirka 30 procent af årgangene). Den største opbakning til minikonfirmandordningen findes i Jylland, mens den er i fremgang i andre dele af landet. Den laveste tilslutning findes i København.

Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, der er tilknyttet Indre Mission, har på nuværende tidspunkter 50 legestuer, 68 søndagsskoler, 242 børneklubber og 112 juniorklubber. De kirkelige søndagsskoler blev oprettet herhjemme i 1830'erne, og de havde deres storhedstid i 1950'erne, hvor 80.000 børn var tilmeldt (1954). De fleste er tilknyttet Indre Mission.

Enkelte sogne tilbyder også lokalt børneklubber, legestuer og juniorklubber. Der findes dog ingen samlet opgørelser over udbuddet.

Kilde: Danmarks Kirkelige Søndagsskoler, Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster og Danmarks Statistik