Prøv avisen

Kirkeligt overhoved er død med coronavirus

Patriark Irinej blev leder af den serbisk-ortodokse kirke i 2010 og døde i går, 90 år. – Foto: Ritzau Scanpix.

Patriarken for den serbisk-ortodokse kirke, Irinej, er død efter at have deltaget i en tætpakket begravelse for en virussmittet biskop

I slutningen af oktober deltog lederen af den serbisk-ortodokse kirke, patriark Irinej, i en fyldt begravelse i Montenegro. Ceremonien var for den højtstående biskop Radovic, der var død efter at have fået coronavirus.

Få dage senere blev patriark Irinej selv indlagt med covid-19 på et militærhospital i Serbien. Ifølge den serbisk-ortodokse kirkes hjemmeside havde virussen forværret helbredet hos patriarken, som led af kronisk hjertesvigt, og i går morges døde det 90-årige kirkelige overhoved med covid-19.

Kirken har ikke skrevet, hvordan patriarken blev smittet med covid-19. Men ifølge The New York Times var der tæt pakket ved begravelsen i oktober for Radovic, som blev båret i åben kiste gennem gaderne. De fremmødte brugte ikke masker, og videoer viser, at nogle af tilhørerne også pressede deres læber mod den afdøde biskops krop.

Patriark Irinej blev født Miroslav Gavrilovic og blev i 2010 den 45. leder af den serbisk-ortodokse kirke, som rummer ortodokse i både Serbien, nabolandene, USA, Australien og Vesteuropa. Han blev dengang set som en mand, der kunne modernisere kirken, og han bakkede blandt andet op om Serbiens ønske om at blive optaget i EU – så længe nationens kultur og religion blev respekteret. Han blev også beskrevet som mere åben over for dialog med andre kirkesamfund, og modsat kirkens tidligere politik åbnede han i 2013 for at mødes med den katolske kirkes daværende overhoved, pave Benedikt XVI, i forbindelse med markeringen af 1700-året for Milano-dekretet, der fremmede religiøs tolerance og legaliserede kristendommen i det daværende romerske rige.

Mere kritisk var han omvendt over for abort og homoseksuelle rettigheder samt Kosovos uafhængighed og over for serbere, der protesterede imod den serbiske prædisent Vucic.

De seneste uger har der ifølge The New York Times været et stigende smittetal i Serbien og flere andre Balkan-lande.