Prøv avisen

Kirkeligt pres på minister i sag om henrettelse af kristne

Udenrigsminister Lene Espersen holder et pressemøde med sin afghanske kollega, udenrigsminister Dr. Zalmai Rassoul tirsdag d. 11 januar 2011 i Eigtveds Pakhus i København. Foto: Marie Hald

To mænd sidder fængslet i Afghanistan og venter på at blive henrettet, fordi de er konverteret fra islam til kristendom. Lene Espersen kontaktede i går den afghanske udenrigsminister for at hindre, at dommen udføres

Danmarks udenrigsminister, Lene Espersen (K), har taget personlig kontakt til Afghanistans udenrigsminister for at forhindre, at to kristne konvertitter bliver henrettet. Den 46-årige Said Musa og den 25-årige Shoaib Asadullah er begge fængslet i Afghanistan og er blevet truet med henrettelse inden for kort tid. Deres forbrydelse er, at de har omvendt sig fra islam til kristendom, påpeger otte organisationer på folkekirkens højrefløj i en appel, som de sender til den danske regering og udenrigsministeren med opfordring til politisk handling.

Det åbne brev fra de kirkelige organisationer, som blandt andre tæller Indre Mission, Luthersk Mission og Evangelisk Luthersk Netværk, offentliggøres i dag.

Den danske regering har en særlig forpligtigelse, fordi den med vores krigsdeltagelse officielt støtter den afghanske regering, og derfor "må udenrigsministeren fortælle præsident Hamid Karzai, at en henrettelse af de to kristne mænd vil betyde, at vi ikke længere kan støtte den afghanske regering militært," lyder det fra organisationerne.

Udenrigsminister Lene Espersen oplyser, at hun i går har sendt et brev til Afghanistans udenrigsminister, Zalmai Rassoul, som hun i januar mødte i København.

"Det en sag, som jeg tager meget alvorligt. Vi lægger meget vægt på religionsfrihed som en fundamental menneskerettighed. Jeg rejste allerede sagen over for Rassoul den 11. januar, og vores ambassade har også fulgt sagen løbende. Jeg henvender mig nu til Rassoul og opfordrer ham til at løslade de to kristne. Samtidig vil jeg over for ham understrege den alvor, hvormed Danmark ser på de konkrete sager og generelt på spørgsmålet om religionsfrihed," siger Lene Espersen.

Udenrigsministeren oplyser, at Danmark samtidig vil rejse sagen i kredsen af EU-ambassadører i Kabul for at skabe et internationalt pres. På grund af sagens presserende karakter finder mødet sted allerede i morgen.

Folk fra de otte organisationer har før råbt op, når det gælder forfulgte kristne, også når det rejser politiske spørgsmål.

"Vi blander os for at få regeringen til at prioritere religionsfrihed og åndsfrihed og ikke kun tænke sikkerhedspolitisk. Danmark støtter militært et regime, som tilsyneladende planlægger at slå folk ihjel, fordi de er kommet til en kristen tro. Det er temmelig alvorligt og uholdbart. Vi mener, at det er regeringens pligt at foretage sig et eller andet," siger generalsekretær i Luthersk Mission, Jens Ole Christensen.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup Jensen, sendte i går på baggrund af appellen fra de otte organisationer sagen til udenrigsministeren.

"Sagen skal tages op, så vi hurtigst muligt kan få gjort klart over for vores afghanske partnere, at sagen er dybt alvorlig. Vi kæmper for religionsfrihed alle steder i verden, ikke mindst i Afghanistan," siger Michael Aastrup Jensen.

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører, Naser Khader, var i sidste måned i Afghanistan.

"Jeg tog blandt andet problemet med konvertitter op med præsident Kharzai, for hvordan kan han acceptere vestlige soldater med kristen baggrund, som forsvarer hans frihed, når afghanere som Said Musa, der har samme religion, samtidig idømmes dødsstraf," siger han.

Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, mener, at Hamid Karzai får mere og mere smag for sharia-lovgivning.

"Der er ikke andet at gøre end at lægge alt muligt pres på ham, ikke mindst sammen med USA, for ellers nytter det ikke noget," siger Søren Espersen.

vincents@k.dk