Kirkelukninger skærper kamp mellem sogne

Sogne går til kamp for, at netop deres kirker overlever kravet om besparelser. Lukninger truer lokalfølelsen og sammenholdet, lyder det fra flere menighedsråd

Københavns Stiftsråd har netop offentliggjort planerne for en række dramatiske ændringer for kirkerne i København (Modelfoto). -
Københavns Stiftsråd har netop offentliggjort planerne for en række dramatiske ændringer for kirkerne i København (Modelfoto). -. Foto: Arkiv.

Sognene i København går nu på barrikaderne for at forsvare netop deres kirker mod stiftets ønske om lukningen af 10 kirker.

Det står klart, efter at Københavns Stiftsråd netop har offentliggjort planerne for en række dramatiske ændringer for kirkerne i København.

For mens der i de fleste sogne er forståelse for, at folkekirkens faldende medlemstal skal medføre besparelser, er der stor uenighed om, hvem der skal sørge for det og tage kirken ud af brug som sognekirke og bruge den til andre kirkelige aktiviteter eller sammenlægge sogne.

En af de skarpeste reaktioner møder man i Enghave Sogn, som ifølge stiftsrådets anbefalinger bør tage Bavnehøj Kirke ud af daglig brug og derefter flytte Bavnehøjdelen af Enghave Sogn til Sydhavn Sogn.

Man kan ikke sælge halvdelen af sit hjerte og så tro, at man bare kan leve videre. Menigheden ved Bavnehøj Kirke ser sig som en del af Vesterbro, ikke Sydhavnen. Vi har allerede reduceret aktiviteterne i Bavnehøj Kirke, men det betyder ikke, at man bare kan ignorere den lokalfølelse, som menigheden har i forhold til Vesterbro, siger menighedsrådformand Marianne Plum.

Samme holdning møder man i menighedsrådet ved Sankt Pauls kirke i Holmens provsti, som ifølge stiftsrådet også bør tages ud af daglig sognekirkelig brug.

Sankt Pauls Kirke er ikke kun ramme om gudstjenester, men også om lang række aktiviteter, der betyder meget for borgerne i området. Den oplevelse af at være en del af et lokalsamfund og en menighed kan man ikke bare flytte til en anden kirke, siger menighedsrådsformand Anne Ardenkjær, der om nødvendigt vil gå til kirkeministeren for at bremse stiftsrådets planer.

I Davids Sogn på Østerbro er der også forståelse for besparelser. Men stiftsrådets forslag om at tage enten Lutherkirken eller Davids Kirke ud af daglig sognekirkelig brug er ikke en god idé, mener menighedsrådsformand Anders Kindt.

For nylig ansatte vi en ny præst ved Lutherkirken for netop at skabe mere liv og aktivitet i kirken, og vi begynder faktisk at kunne se, at det virker. Vi har mange aktiviteter for familier, børn og unge, og det vil være svært at videreføre alle aktiviteterne, hvis en af kirkerne tages ud, siger han.

Enkelte af sognene ser dog positivt på stiftsrådets anbefalinger. Det gælder blandt andet Sydhavns Sogn, som ifølge stiftsrådet bør tage enten Sjælør eller Frederiksholms Kirke helt ud af brug.

Erik Norman Svendsen, biskop over Københavns Stift, er ikke overrasket over sognenes udmeldinger.

Fordi menighedsrådene er lokalt forankrede, møder man ofte det synspunkt, at selvfølgelig skal der spares og den kirkelige struktur skal forenkles, bare ikke hos os, siger Erik Norman Svendsen.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk