Kirkeminister anerkender skole-problemer

Landets skoler bør være mere opmærksomme på loven om placering af konfirmationsforberedelse, lød det under et samråd i går fra kirkeminister Marianne Jelved (R)

Efter et samråd i går, siger Kirkeministeren, Marianne Jelved (R), at skoler skal priortere konfirmationsundervisningen mere i deres planlægning.
Efter et samråd i går, siger Kirkeministeren, Marianne Jelved (R), at skoler skal priortere konfirmationsundervisningen mere i deres planlægning. Foto: Nils Meilvang.

Der har været mange problemer med placeringen af konfirmationsforberedelsen i folkeskolen efter regeringens skolereform. Det fik i går Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, til at tale med store bogstaver under et åbent samråd i kirkeudvalget, ikke mindst når det gælder den lokale sognepræsts svære udgangsposi-tion for forhandlinger med skolen om, hvornår undervisningen af konfirmander skal foregå.

”Mange præster føler sig kørt over. Man skal have fat i både lærere, skoleledere og skolebestyrelser,” sagde politikeren og insisterede på, at skolens aktører overholdt loven om, at konfirmationsforberedelsen skal ligge i skoletiden, hvilket betyder mellem klokken 8 og 16.

Mødets udgangspunkt var den rapport, som Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter har lavet om konfirmationsforberedelsens tidslige placering efter skolereformens indførelse. Langballes anke var især, at konfirmationsforberedelsen efter skolereformens indførelse i højere grad lægges om eftermiddagen eller uden for skoletiden, og det sidste er ulovligt. Derudover kritiserede han, at præsterne skal påtage sig større hold end de 22 tilladte konfirmander.

Kritikken blev bakket op af De Konservatives kirkeordfører, Charlotte Dyremose:

”Kommunerne har sidste ord i planlægningen af konfirmationsforberedelsen, men de følger ikke loven. Alle relevante parter skal have de relevante redskaber for at følge loven,” sagde hun og foreslog, at skolerne skulle oplyses om lovkravene for konfirmationsforberedelsen, så præsterne får bedre forudsætninger for at forhandle med de lokale skoler.

Under samrådet pegede Charlotte Dyremose desuden på, at mange præster har svært ved at få de ændrede tider til konfirmationsforberedelse til at gå op med andre kirkelige aktiviteter.

”Hvis man har stået til en begravelse med en mor på 35 år med to børn, så bliver det ikke den bedste konfirmationsforberedelse bagefter. Men mange præster får bare en melding fra skolerne om, at de kan få konfirmandholdene på et bestemt tidspunkt, og sådan er det,” sagde Charlotte Dyremose.

Derfor mente både hun og Christian Langballe, at problemerne bør tackles på kommunalt plan.

Kirkeminister Marianne Jelved (R) anerkendte i samrådet problematikkerne, og hun understregede vigtigheden af at løse dem fra både kommunal og kirkelig side.

”Jeg vil have Kommunernes Landsforening i dialog. Og så vil jeg appellere til, at præster, provster og biskopper gør sig overvejelser om, hvordan de kan formidle hverdagens erfaring videre til kirkeministeren.”