Kirkeminister vil af med blasfemiparagraf

Kirkeminister Mette Bock (LA) går nu i front for at få regeringen til at stemme for en afskaffelse af blasfemiparagraffen. Usædvanlig markering, siger politisk kommentator. Religiøse ledere frygter for konsekvensen af en ophævelse

"Jeg er helt sikker på, at vi nok skal finde en løsning, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at få den (blasfemiparagraffen) afskaffet,” siger Mette Bock (LA).
"Jeg er helt sikker på, at vi nok skal finde en løsning, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at få den (blasfemiparagraffen) afskaffet,” siger Mette Bock (LA). Foto: Jens Welding Øllgaard.

Internt i VLAK- regeringen skærpes nu kampen om blasfemiparagraffen.

Fra kirke- og kulturminister Mette Bock (LA) lyder det, at paragraffen bør ophæves, samt at hun forventer, at det vil ske. Dermed øger hun nu, sammen med De Konservative, presset på Venstre, der stadig forsvarer den omdiskuterede paragraf.

”Vi er nået til et punkt, hvor vi må af med paragraffen. Tiderne har ændret sig i forhold til i 1866, hvor paragraffen blev indført. Vi diskuterer ytringsfrihed rigtig meget, og nu er det naturligt at sætte en proces i gang for at afskaffe paragraffen,” siger Mette Bock, der dog ikke vil kommentere, hvordan Liberal Alliance vil stemme i forbindelse med Enhedslistens lovforslag om at afskaffe den omtalte paragraf, der skal til 2. behandling i Folketinget den 30. maj.

”Men jeg er helt sikker på, at vi nok skal finde en løsning, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at få den afskaffet,” siger Mette Bock.

Liberal Alliances holdning er afgørende for blasfemiparagraffens videre skæbne. Med Dansk Folkepartis, De Konservatives, Liberal Alliances, Radikale Venstre, SF’s, Enhedslistens og Alternativets ønske om at afskaffe paragraffen er der flertal for et historisk opgør med blasfemiparagraffen. Men De Konservative og Liberal Alliance har endnu ikke besluttet, om de vil stemme imod Venstre, der ønsker at bevare paragraffen.

Men der forhandles internt i regeringen, siger De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard:

”Der er interne drøftelser i gang omkring, hvordan regeringen skal stille sig til en afskaffelse. Og vores holdning er klar: Vi vil af med paragraffen,” siger Mette Abildgaard.

På grund af uklarheden om regeringens syn på paragraffen er Mette Bocks holdning usædvanlig. Det vurderer Søs Marie Serup, politisk kommentator, tidligere pressechef i Venstre og forhenværende særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

”Det er opsigtsvækkende, fordi en regering er et kollektiv, hvor enhver minister taler på kollektivets vegne. I denne sammenhæng virker det ret overlagt, og det lægger selvfølgelig pres på regeringens stilingtagen i sagen, og i regeringskollektivet vil denne udmelding sikkert ikke være særlig populær,” siger Søs Marie Serup.

”Men det sender et signal om, at Liberal Alliance er parat til at gå langt i forhold til blasfemiparagraffen. Måske vil de endda tage splinten ud af håndgranaten ved at sige, at partiets medlemmer er frit stillet, sådan at de kan stemme ud fra egen overbevisning,” siger hun.

Hos Venstre er man som udgangspunkt imod en afskaffelse af blasfemiparagraffen, skriver Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen i en mail.

”Men vi er ikke argument-resistente og ønsker selvfølgelig at inddrage samtlige aspekter i debatten, herunder også udenlandske erfaringer. Vi skal blandt andet se på, i hvor høj grad man kan forvente en forråelse af debatten efter en afskaffelse, samt hvilke regler der i Danmark i givet fald vil kunne hindre situationer, hvor der sker koranafbrændinger og lignende. Det skal vi have grundigt belyst,” skriver Preben Bang Henriksen.

Flere religiøse stemmer advarer dog fortsat mod at ophæve paragraffen. En af dem er Viborg-biskop Henrik Stubkjær.

”Selvom den ikke er blevet brugt i mange år, er den en markering om, at vi eksempelvis ikke vil acceptere bibelafbrændinger. Da religion i det hele taget er noget dybt personligt og noget, som berører vores værdigrundlag, har jeg det udmærket med, at vi har sådan en paragraf. Jeg synes, at blasfemiparagraffen har stået som en grænse for kritik af religion. Det så jeg gerne, at den blev ved med,” siger Henrik Stubkjær.

Også Kassem Rachid, imam i Aabenraa, håber, at politikerne vil frede blasfemiparagraffen.

”Jeg er meget imod, at man fjerner den paragraf. Den er en sikkerhed for os alle sammen. Ikke kun muslimer, men også andre troende mennesker. Vi har ytringsfrihed og demokrati, men jeg synes alligevel, at vi skal passe på med ikke at overtræde andres grænser. Paragraffen er en styrkelse af vores moral og etik, og jeg synes, at man skal vise respekt for, hvad andre mennesker tror på. Derfor synes jeg ikke, det er en god idé at fjerne paragraffen,” siger Kassem Rachid.