Prøv avisen

Kirkeminister vil have rapport om homoseksuelle vielser

Folkekirken har ikke nogen samlet holdning til homoseksualitet, skriver Karsten Nissen. (Foto: Scanpix)

Birthe Rønn Hornbech (V) håber, at politikerne på Christiansborg nu vil afvente den rapport, som hun sætter i gang, inden der tages yderligere beslutninger i sagen om homoseksuelle vielser i folkekirken

Skal homoseksuelle kunne få et registreret partnerskab i folkekirken og ikke kun på rådhuset som nu, så skal der fortsat skelnes mellem et registreret partnerskab og ægteskab. For ægteskabet er noget, der kun indgås mellem mand og kvinde.

Med den baggrund og holdning går kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) nu videre i sagen om homoseksuelle vielser. Hun vil drøfte emnet med nøglepersoner og have udarbejdet en rapport, som hun håber Folketinget vil vente på, inden det beslutter sig for, om de homoseksuelle kan blive lukket ind i kirken og ud igen med en juridisk gyldig vielse i hånden:

– Jeg har i nogen tid ført samtaler med en række personer i folkekirken, som jeg har tillid til. Modstandere og tilhængere, læg og lærd. Præcis som jeg gjorde for nogle år siden, da jeg var formand for kirkeudvalget. Men tingene bevæger sig jo, og for mig er det vigtigste at holde sammen på folkekirken, lyder det fra Birthe Rønn Hornbech i en mail til Kristeligt Dagblad. Hun uddyber:

– Der skal ikke graves grøfter, og jeg vil gerne inddrage alle synspunkter, der ikke gør det forskellige ens, men altså viderefører den skelnen, der er i den verdslige lov mellem ægteskab og registreret partnerskab.

Ud fra den vinkel vil kirkeministeren nu samle nogle af de mennesker, hun har rådført sig med for at få afdækket forskelligheder og enigheder.

Birthe Rønn Hornbech mener, det er en sag, som ikke bør tvinges ned over folkekirken.

– Det nytter ikke at hovmesterere med modstanderne. Det er for nogle af dem, jeg kender, et meget alvorligt samvittighedsspørgsmål.

Kirkeministeren påpeger, at den melding, hun kom med i mandags, hvor hun sagde, at hun nu vil rådføre sig med en bred gruppe i folkekirken, hænger sammen med, at hun på forhånd kendte til den opfordring til hende, som biskop Karsten Nissen kom med i et efterfølgende debatindlæg i Kristeligt Dagblad i går.

Her opfordrede biskoppen ministeren til at nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg, der skal komme med et forslag til, hvordan kirken forholder sig til emnet. For som Karsten Nissen understregede i sit debatindlæg i går, så er han ikke i tvivl om, at Folketinget – måske snart – vil vedtage et beslutningsforslag, som giver grønt lys for homoseksuelle vielser. Og den efterlysning har kirkeministeren nu lyttet til:

– Tiden er ikke til forenklede synspunkter, men til alvorlig og dybdegående eftertanke. Jeg håber meget, at Folketinget vil afvente en rapport fra mig. Registreret partnerskab i kirken bør ikke være en politisk markeringssag. Det er under alle omstændigheder en folkekirkesag, hvor der bør vises respekt for alle synspukter, lyder det fra ministeren, der fortsætter:

– Folketinget kan lovgive om folkekirken, men bør ikke gøre det, før folkekirken selv har drøftet de teologiske spørgsmål igen.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk