Kritik: Kirkeministers melding skaber forvirring

Før de nye coronarestriktioner for kirker og trossamfund er meldt officielt ud, har kirkeminister Joy Mogensen (S) skrevet dem på Facebook. Det møder kritik fra præster, der oplever, at det skaber forvirring. Ekspert kalder regeringens kommunikation kritisabel og manipulerende

Kirkeminister Joy Mogensen (S) har på Facebook fortalt, at der i forbindelse med genåbningen den 21. april vil komme nye retningslinjer for kirkerne. Men ingen i den kirkelige verden har hørt noget via de officielle kanaler endnu.
Kirkeminister Joy Mogensen (S) har på Facebook fortalt, at der i forbindelse med genåbningen den 21. april vil komme nye retningslinjer for kirkerne. Men ingen i den kirkelige verden har hørt noget via de officielle kanaler endnu. . Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Flere må samles i kirkerne, gudstjenester må igen vare mere end 30 minutter, og menighederne må synge sammen.

Sådan forventes det, at virkeligheden bliver for kirkerne fra onsdag den 21. april.

Ved avisens deadline i aftes var der dog endnu ikke kommet en officiel bekendtgørelse om de nye coronaretningslinjer fra Kirkeministeriet.

Når det alligevel er muligt at skrive, hvilken form retningslinjerne forventes at tage, er det, fordi kirkeminister Joy Mogensen (S) skrev om det i en tråd på sin Facebook-side i weekenden.

Faktisk gjorde ministeren i en kommentar et stykke nede i tråden specifikt rede for, hvordan afstandskrav, arealkrav samt anbefalinger til sang og varighed vil komme til at se ud, og tilføjede, at det ville blive meldt formelt ud på Kirkeministeriets hjemmeside ”lige om lidt” – hvilket altså endnu ikke er sket.

Det møder kritik fra flere sider, især fra præster.

Blandt andre Simon Jylov, der er sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev Sogne. Han følger med i debatten på ministerens Facebook-side, men holder sig først og fremmest orienteret om de seneste retningslinjer via Kirkeministeriet.

Han kalder ministerens måde at kommunikere på ærgerlig.

”Jeg synes, det skaber unødig forvirring, for menigheden læser jo også med på Facebook. Men når de henvender sig til mig og spørger, om de må invitere flere dåbsgæster, kan jeg ikke svare andet, end at jeg ikke ved det, fordi der ikke er noget, der er officielt endnu, og det er selvfølgelig frustrerende for folk. På den måde er det os præster, der bliver de onde i det her spil, og det synes jeg ikke er fair,” siger Simon Jylov.

Også sognepræst i Torsted Sogn, Kim Clemmensen, undrer sig over ministerens kommunikation på Facebook.

I de seneste dage har han især fået henvendelser fra kommende konfirmander og deres forældre, som vil høre, hvad kommentaren betyder for dem.

”Der er en masse unge mennesker og deres familier, for hvem det her er meget vigtigt, men indtil videre kan jeg intet fortælle dem. På den måde går ministerens kommunikation ud over os, der står på gulvet og har en menighed, vi skal tage hensyn til,” siger han.

Men betyder det så meget, at der går et par dage, før retningslinjerne bliver helt officielle?

”Ja, hvis man for eksempel skal have begravelse nu på onsdag eller torsdag, er det klart, at man gerne vil vide, hvor mange man må have med, om man må synge, og hvor lang tid begravelsen må vare. Her tænker jeg først og fremmest på de pårørende, men jeg vil selvfølgelig også gerne kunne forberede mig. Det giver usikkerhed hele vejen rundt,” siger Kim Clemmensen.

Det er ikke kun præster, der ser problemer i kirkeministerens kommunikation. Det gør også Jakob Linaa Jensen, lektor i sociale medier ved institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet. Han mener, at eksemplet er en del af en generel tendens i regeringens måde at kommunikere på, som han finder kritisabel.

”På den ene side skaber den et narrativ om, at den passer på befolkningen, fordi det på sociale medier ser ud, som om man kommunikerer åbent, når man deler billeder af makrelmadder eller som i dette tilfælde svarer på nogle spørgsmål i en kommentartråd,” siger Jakob Linaa Jensen, og fortsætter:

”På den anden side er virkeligheden, at regeringen er ekstremt lukket. Kirkeministerens måde at meddele de nye retningslinjer på i det konkrete tilfælde, er jo netop et udtryk for, at intet er til diskussion eller forhandling, men at alt reelt er dikteret af regeringen. På den måde er det jo en meget manipulerende kommunikation, og det er klart, den skaber uklarhed og forvirring for kirkerne, ligesom den gør for kulturlivet og andre dele af samfundet.”

Kristeligt Dagblad har forelagt kritikken for kirkeminister Joy Mogensen (S), som dog ikke ønsket at stille op til interview.

Her kan man læse mere om, hvad genåbningen den 21. april får af betydning for kirken.