Kirke i Hjørring vil fortælle verdens bedste historier på en ny måde

I Hjørring har man brugt ti år på at eksperimentere med, hvordan man kan være kirke på en nutidig måde. Det har blandt andet ført til gospeljulegudstjenester. Projektet er tilmeldt Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019

Projekt:KIRKE har flere gange kunnet fylde Frysehuset med nysgerrige tilhørere, når der har været holdt store arrangementer. Her er unge sangere på scenen i det kendte mødested i Hjørring. –
Projekt:KIRKE har flere gange kunnet fylde Frysehuset med nysgerrige tilhørere, når der har været holdt store arrangementer. Her er unge sangere på scenen i det kendte mødested i Hjørring. – . Foto: Andrew Mathew.

Flere end 650 mennesker samledes til gospeljulegudstjeneste i det gamle frysehus i Hjørring den forgangne juleaften. Deltagerne var folk med både frikirkelige og folkekirkelige baggrund og mennesker helt uden tilknytning til det kirkelige miljø. Gudstjenesten var arrangeret af Projekt:Kirke, som er en frikirke, der forstår sig selv som et projekt, der ikke har fundet sin faste form.

”Vores navn var egentlig en form for nødløsning, fordi vi ikke kunne finde frem til et navn, der afspejlede, hvem vi gerne vil være. Vi forsøger at nå folk med evangeliet på en nutidig måde – med respekt for traditionerne,” fortæller Andreas Mathew, en af kirkens frivillige præster og en af de to initiativtagere. Sammen med Torsten Conrad besluttede Andreas Mathew for 16-17 år siden at undersøge, hvordan man kan være kirke på en måde, der taler til folk i et nutidigt sprog. De to mænd, der begge er opvokset i et pinsekirkemiljø, tog på inspirationsrejser til kirker i andre lande og kom hjem med en række idéer, som de inviterede andre til at være med til at udvikle.

I 2008 begyndte de første eksperimenter med at holde gudstjeneste på nye måder, og initiativtagerne inviterede venner og bekendte og mennesker fra gaden ind på en skole i Hjørring for at være med til gudstjenesterne og evaluere dem.

”Det gav os en masse input, og i mart 2009 var vi endelig klar til at launche Projekt:Kirke. Vi kaldte det bevidst at launche i stedet for at plante kirke. At plante kirke handler om, at to mennesker flytter ud og etablerer en kirke et nyt sted, men vi ville lancere kirken på samme måde, som når man i USA melder ud, at man sender en rumraket op. Man advarer folk om, at det godt kan ryste lidt, så de må hellere tage billederne ned af væggen,” siger Andreas Mathew.

”Vi vil fortælle verdens bedste historie på en ny måde og skabe formen sammen med dem, vi er på vandring med. Derfor har vi beholdt navnet Projekt:Kirke. Det afspejler, at vi er et fællesskab af mennesker på vandring mod og med Jesus, som afsøger nye måder at være kirke på,” siger han.

”Vores kirke er ikke en kritik af de eksisterende kirker, men er vokset ud af en konstatering af, at meget har forandret sig i menneskers liv, og kulturen har ændret sig. Det forsøger vi at afspejle i vores gudstjenester,” siger han.

Siden den første gudstjeneste for 10 år siden har Projekt:Kirke blandt andet holdt morgenmads-, skuespils-, sports- og gospelgudstjenester, gudstjeneste uden ord og ”vælg-selv-gudstjeneste”, hvor deltagerne kunne vælge mellem tre forskellige prædikener.

Flere tusinde mennesker har været forbi kirken, som nu holder til i det gamle Vendsyssel Teaters bygning, og hver søndag kommer der omkring 100-150 personer til gudstjeneste. Det er både mennesker uden kirkelig baggrund og folk fra forskellige kirkelige traditioner, og Projekt:Kirke lægger vægt på at skabe et fællesskab, der ikke er præget af en enkelt kirkeretning.

Indtil for nylig har Andreas Mathew og Torsten Conrad været de to eneste præster, og de har arbejdet ulønnet på omkring halv tid. Fra januar i år er der imidlertid blevet ansat to præster på deltid for en toårig periode, ligesom der er kommet endnu en ulønnet præst til. Næste store mål er at skabe et mødested for kultur, innovation og iværksætteri i et tidligere frysehus i Hjørring, som skal drives af en driftsfond eller lignende. Projekt:Kirke er initiativtager og idémager, men samarbejder med andre aktører i området om at udvikle projektet og skal ikke selv stå for driften. Tanken er, at det 3400 kvadratmeter store sted skal indrettes med flere møde- og koncertsale, indendørs skaterbane, øvelokaler til byens undergrundsmusikmiljø, plads til iværksættere, tagterrasse med udsigt over byen samt streetfood-marked, hvor man kan opleve smagen af Vendsyssel.

”Vi vil gerne være en levende del af byen og give noget til byen. Historisk har kirken bidraget med nogle af den vestlige verdens vigtigste kunstværker og kulturelle udtryksformer og har været med til at udvikle universiteter og sundhedsvæsen. Den bold vil vi gerne tage op og være med til at sætte et præg på byen og opfylde nogle af de behov, vi ser.

Byen har for eksempel ikke noget koncertsted med plads til over 450 mennesker, og vi håber, at vi i Frysehuset kan lave en koncertsal, hvor vi for eksempel kan invitere Aalborg Symfoniorkester til at holde koncerter,” siger Andreas Mathew.

Han understreger, at Projekt:Kirke ser sig selv som en medspiller i det allerede eksisterende kirkelige landskab, hvor der er et godt tværkirkeligt samarbejde.

”Da der kom mange flygtninge til byen, henviste vi til hinanden, så de flygtninge, der søgte et kirkeligt tilhørsforhold, kunne finde det sted, der passede bedst til dem. Det er essensen af, hvad vi vil. Vi vil gerne være et sted, som gør det muligt for endnu flere at møde Jesus. Målet er ikke, at alle skal komme i vores kirke, men at dem, der kommer, skal føle sig hjemme,” siger han.