Prøv avisen

Kirken fylder meget lidt i påske-tv

Kirke og kristendom forsvinder støt fra de danske tv-mediers sendeflade. Man skal i hvert fald kigge nøje efter fjernsynsgudstjenester, bibelfortællinger for de små eller seriøse film med eksistentielle dilemmaer. Foto: Arkiv

Det er svært at få øje på kristendommen i programfladen, når public service-kanalerne sender tv i de kommende helligdage. Beklageligt, mener kritikere

Kirke og kristendom forsvinder støt fra de danske tv-mediers sendeflade. Man skal i hvert fald kigge nøje efter i sit tv-program, hvis man i de kommende dage vil til fjernsynsgudstjeneste, høre bibelfortællinger for de små eller se en seriøs film med eksistentielle dilemmaer. Selvom påsken er kirkens vigtigste højtid, så præger det langtfra de to public service kanaler, DR og TV 2.

Biskop Karsten Nissen er en af dem, som selv optræder i tv i påsken. Han har i de senere år fulgt udviklingen, hvor de kirkelige programmer stadig bliver færre.

Det er et tegn på, at vores samfund har ændret sig. Det er sørgeligt, men man kan ikke nøjes med at sørge. Det nemmeste er at skælde ud på medierne, men det kommer man ikke særlig langt med. Medierne afspejler bare samfundets interesser. Derfor må samfundets syn på kristendommen ændres, forklarer Karsten Nissen.

Biskop over Lolland-Falsters Stift, Steen Skovsgaard, har før jul udtrykt skuffelse over julens manglende kirkelige tv-programmer.

Jeg synes, at der er for få kirkelige tilbud på de to danske tv-kanaler i denne påske. Højtiden burde markere sig på programfladen gennem forskellige temaer. Men om det lige er gudstjenesten, der er den bedste måde at formidle budskabet på, er ikke sikkert, siger Steen Skovs-gaard.

Foreningen KLF, Kirke og Medier, er den organisation, som mest ihærdigt har kæmpet for de kirkelige programmer i radio og tv. Landsformanden, Lars Peter Mel-chiorsen, vil gerne have flere programmer med et klart kirkeligt sigte og debatprogrammer.

En gudstjeneste i løbet af påsken er jeg egentlig godt tilfreds med, som medie-Danmark ser ud. Men det er under al kritik, at der ikke kan sendes flere programmer om kristendom og påske, som ikke behøver at være forkyndende. Der kunne være en lille påskeserie om danske altertavler eller børne-tv med påskens beretninger, siger Lars Peter Melchiorsen.

På Danmarks Kirkelige Mediecenter påpeger direktør Simon Kangas Larsen også tendensen til, at de kirkelige programmer forsvinder og i stedet indgår i bredere sammenhænge på tv-kanalerne.

Gudstjenester og bibelske film når kun ud til en meget begrænset målgruppe. Man når derimod længere ud i befolkningen ved at tænke påsken ind i andre flader, for eksempel i Aftenshowet eller Godmorgen Danmark, så højtiden bliver mere nærværende for den enkelte dansker, siger Simon Kangas Larsen, som desuden efterlyser spillefilm, der beskæftiger sig med åndelige eller eksistentielle emner, i erkendelse af, at en stor del af udbuddet fra de to tv-kanaler i påsken er underholdning og spillefilm.

På spørgsmålet om, hvad man i dag kan forvente sig af kirkelige programmer på de to kanaler, siger Dorthe Refslund Christensen, der er medieforsker på Aarhus Universitet:

Forhåbentlig meget lidt. De to kanaler har betegnelsen public service, og det betyder, at de også skal være til for alle dem, der ikke interesserer sig for det kirkelige. Vi lever i et multikulturelt samfund med store grupper af religiøse mindretal i befolkningen, og dem skal der tages hensyn til, siger Dorthe Refslund Christensen.

kragh@kristeligt-dagblad.dk

vincents@kristeligt-dagblad.dk