”Kirken gemmer sig inde bag en ligusterhæk”

Folkekirken skal fylde mere i danskernes bevidsthed, mener folketingsmedlem for SF Pernille Vigsø Bagge og journalist Bo Nygaard Larsen, der sammen har skrevet en debatbog, "Ligusterkirken". Hvordan det skal ske, er de dog ikke enige om

Folkekirken skal brede sig ud over ligusterhækken og blive en større del af danskernes bevidsthed. Hvordan, diskuterer folketingsmedlem for SF Pernille Vigsø Bagge og journalist Bo Nygaard Larsen i ny debatbog. --
Folkekirken skal brede sig ud over ligusterhækken og blive en større del af danskernes bevidsthed. Hvordan, diskuterer folketingsmedlem for SF Pernille Vigsø Bagge og journalist Bo Nygaard Larsen i ny debatbog. --. Foto: Leif Tuxen.

Himmelvendte øjne. Smil. Sarkastiske bemærkninger. Grin. Rødglødende kinder. Et ansigt vendes i irritation. Grin igen.

De to forfattere bag debatbogen "Ligusterkirken" er placeret i en sofa på Christiansborg til en snak om deres nye bog, som udkommer på mandag. Der bliver jongleret med ordene og følelserne, når de to diskuterer, hvilken rolle folkekirken skal have i vores samfund. Og de er bestemt ikke enige.

Folketingsmedlem for SF, teolog og grundtvigianer Pernille Vigsø Bagge er klædt i sildebensmønstret jakke og stumpe-cowboybukser. Ved siden af hende sidder medforfatter og journalist Bo Nygaard Larsen, som er konservativ og grundtvig-tidehvervsk. Han er iført ternet skjorte, mørke bukser og et par sorte rektangulære briller.

De er begge opvokset i nordjyske parcelhuse i ikke-kirkelige miljøer. Kirken har de selv fundet ved at gå ud af ligusterindkørslen. Men de er gået i hver sin teologiske og politiske retning.

"Kirken skal tale meget mere til danskernes hverdag. Den har noget at sige til os og må derfor gerne være samfundskritisk," siger Pernille Vigsø Bagge.

Bo Nygaard Larsen protesterer:

"Til en vis grænse, ja. Det er forkasteligt, når præster prædiker partipolitisk, som det var tilfældet med asylsøgerne i Brorsons Kirke, det er en glidebane," siger han.

Hvert kapitel i bogen begynder med enten "Kære Bo" eller "Kære Pernille". De to forfattere udveksler meninger om forholdet mellem kirke og politik, klimakirken, ytringsfrihed og stat og kirke.

Ingen af forfatterne mener, at de har bestemte kasketter på, når de udtaler sig i bogen. De siger enstemmigt, "jeg udtaler mig som mig selv".

Pernille Vigsø Bagge er ikke bange for at modsige sit parti:

"Nogle SF?ere vil være uenige med mig i, at folkekirken skal fylde mere. Jeg har før været uenig med mit parti, og jeg er ikke bange for at stikke ud fra SF?s holdninger. Var jeg bange for at lufte mine holdninger, kunne jeg ikke være politiker."

Hun mener, at kirken skal løsrives helt fra staten og have sin egen forfatning. Strukturen gør, at kirken sander til, og menighedsrådsmedlemmer flygter.

Bo Nygaard Larsen mener ikke, det er løsningen, og peger på Sverige, hvor han mener, at adskillelsen har gjort strukturen mere uigennemsigtig.

"Løsriver vi kirken fra staten, mister vi sammenhængskraften i vores samfund," siger han.

De to forfattere vil med deres bog give danskerne lyst til at debattere folkekirken. Den diskussion, mener de, mangler i den offentlige debat.

"Det første, der bliver diskuteret over tarteletterne efter en dåb, er, om præstens prædiken var god eller dårlig. Men her stopper debatten for de flestes vedkommende. Vi vil gerne forlænge den her debat og diskutere kirken mere overordnet," siger Bo Nygaard Larsen.

Pernille Vigsø Bagge fremhæver, at kirken kan skabe det fællesskab, som der er efterspørgsel på i dag:

"Individualismen rammer børn og unge hårdt, folk har ondt i livet, spiser lykkepiller, og flere får stress. Folkekirken fylder for lidt i danskernes bevidsthed. Det er en skam, at kun 2 ud af de 80 procent, der er medlemmer af folkekirken, kommer i kirken regelmæssigt. Kirken har noget at tilbyde."

Hun håber, at bogen, som er tiltænkt den brede befolkning, vil opfordre folk til at diskutere, hvordan kirken kan komme til at fylde mere.

"Kirke gemmer sig inde bag en ligusterhæk, hvor den interesserer sig mere for, hvad der sker inden for dens egen matrikel, og knap så meget for, hvad der foregår udenfor."

kirke@k.dk