Kirken i fælles front mod Tove Fergo

Folkekirkens ledere kræver en kommis-sion til undersøgelse af en ny styreform for folkekirken og forholdet mellem stat og kirke

Weekendens møde med deltagelse af samtlige folkekirkens ledere resulterede i en fælles front mod kirkeminister Tove Fergo (V). Det betyder, at der på ministerens bord om kort tid ligger et krav fra kirkens side om, at der skal nedsættes en kommission, der skal undersøge kirkens styreform, herunder grænsefladerne mellem kirke og stat. Derudover skal der også nedsættes et rådgivende udvalg, som skal finde ud af, hvor der kan kræves mere kirkelig indflydelse, ikke mindst på folkekirkens fælles penge fra landskirkeskatten. Udvalget skal bestå af 18 personer fra folkekirken.

Kirkeminister Tove Fergo, som ikke deltog i mødet, har indtil nu afvist en kommission, og et af mødets hovedpunkter var, hvordan man alligevel kan få kravet om en kommission igennem.

– Hvis ikke vores ønske imødekommes af ministeren, så er det i sig selv et stærkt argument for, at arbejdet bliver iværksat. Mødet i dag er derfor en klar og utvetydig tilkendegivelse, også til Folketinget og regeringen om at udredningsarbejdet skal tages op, siger Søren Lodberg Hvas.

På mødet blev det diskuteret, om man skulle henvende sig direkte til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) uden om kirkeministeren. Men dette forslag faldt.

Forelagt forslagene fra kirkemødet henviser kirkeminister Tove Fergo til sit debatoplæg "En Folkekirke – men tæt på", som i øjeblikket er til høring i landets menighedsråd. Det indeholder blandt andet forskellige modeller til at demokratisere folkekirkens pengekasse, Fællesfonden.

– Jeg deltog ikke selv i mødet, fordi menighedsrådsforeningen havde glemt at invitere mig, og da jeg så blev inviteret, havde jeg disponeret til anden side. Når høringssvarene på mit debatoplæg foreligger om en uge, vil jeg kigge på dem, og indtil da kan jeg ikke sige noget om en eventuel nedsættelse af en kommission. Jeg har selv foreslået at demokratisere fællesfonden og har nedsat en budgetfølgegruppe. Om den skal lovfæstes eller udvides – den består af de samme interessenter som mødet foreslår – afhænger også af høringssvarene. Når de foreligger vil jeg afgøre, hvad der videre skal ske, siger Tove Fergo til Kristeligt Dagblad.

80 repræsentanter for alle folkekirkens personalegrupper fra biskopper, præster og kirkefunktionærer til toneangivende private kirkelige organisationer som Indre Mission, de grundtvigskes Kirkeligt Samfund og Kirkefondet samt Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmers bestyrelse var på plads i Nyborg i lørdags, da man enedes om at stille krav om en kommission og et udvalg.

På sidelinien deltog formand for Folketingets Kirkeudvalg, Birthe Rønn Hornbech (V), og et par menige udvalgsmedlemmer, Karen Klint (S) og Flemming Damgaard Larsen (V). Formand for Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer, Eivind Sørensen, var mødeleder hele dagen.

– Vi vil være med til at bestemme over landskirkeskatten, siger han. – Derfor skal der oprettes et lovfæstet økonomiudvalg med gejstlige og lægfolk, som kan indstille til kirkeministeren, hvordan pengene skal anvendes til kirkens mange formål. Samtidig skal der nedsættes en kommission til at udrede, hvordan kompetencen i dag fordeler sig mellem stat og kirke, og hvordan forholdet mellem stat og kirke skal se ud i fremtiden, siger han. Det var landsforeningen , der sammen med landets biskopper, havde indkaldt til mødet.

Birthe Rønn Hornbech ønsker ikke at kommentere mødets resultat over for Kristeligt Dagblad.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro