Bispekandidat: Kirken skal tale et sprog, moderne mennesker forstår

Marianne Gaarden er vokset op i et kulturkristent hjem i nordjyske Vendsyssel. Først i midten af 20’erne ...

Marianne Gaarden er vokset op i et kulturkristent hjem i nordjyske Vendsyssel. Først i midten af 20’erne fik hun øjnene op for teologien og teologistudiet, som hendes daværende mand foreslog hende at søge ind på. Her ses bispekandidaten på Farø mellem Sjælland og Falster. Foto: Jens Welding Øllgaard

Vi skal lave kirke på en levende og relevant måde. Vi skal tale et sprog, moderne mennesker forstår
Marianne Gaarden

Vi skal udnytte danskernes åndelige sult ved at formidle evangeliet, så alle forstår og gribes af det, siger teologisk konsulent i Helsingør Stift Marianne Gaarden. Den 53-årige kandidat til bispestolen i Lolland-Falsters Stift ser det som en fordel, at hun kommer til stiftet med et blik udefra

”Har du noget imod, at vi beder en bøn, før vi går i gang?”

Efter at have fået grønt lys, indleder teologisk konsulent i Helsingør Stift Marianne

Gaarden med at takke for mødet. Så velsigner hun samtalen, journalisten og det igangværende bispevalg i Lolland-Falsters Stift, hvor hun selv er kandidat. Efter sit ”amen” kigger hun op og smiler.

”Det er grænseoverskridende, ikke? Sådan plejer vi ikke at gøre herhjemme. Men det er min erfaring, at det gør noget ved et møde, at man indleder med en bøn. Vi bliver mindet om, at vi ikke er alene, og at vi er indlejret i noget, der er større end os,” siger hun.

Det at bede før en samtale er noget, hun har fra den tidligere sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, som hun ser som et forbillede i sit arbejde. Hun har fået fortalt, at Tutu under et besøg i Danmark i 2004 mødtes med embedsmænd og daværende integrationsminister Bertel Haarder (V) og her bad om at indlede med en bøn.

”I en dansk sammenhæng kan det næsten opfattes som frækt at spørge, om vi lige skal bede, inden vi går i gang, men i andre kristne kulturer er det en selvfølgelighed. Jeg har taget den

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.