Kirkens Korshær har underskud: ”Vi var lidt for optimistiske”

Vi har brugt pengene, fordi der var brug for dem, siger korshærschef Helle Christiansen om organisationens millionunderskud op til årsmøde

Årets underskud kommer ifølge Helle Christiansen ikke til at få nogen større konsekvenser for Kirkens Korshær, som årligt har indtægter på over 250 millioner kroner.
Årets underskud kommer ifølge Helle Christiansen ikke til at få nogen større konsekvenser for Kirkens Korshær, som årligt har indtægter på over 250 millioner kroner. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Vi var lidt for optimistiske. Det er ifølge chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen den korte forklaring på, hvorfor den folkekirkelige hjælpeorganisation kom ud af 2017 med et underskud.

I morgen indleder Kirkens Korshær sit årsmøde, hvor der gøres status på organisationens arbejde og økonomi i 2017. Og hvor der i 2015 og 2016 kunne meldes om overskud på henholdsvis en og fire millioner, er underskuddet for 2017 på fem millioner. Det skyldes ikke lavere indtægter, men et mindre overskud end ventet på flere fronter, siger Helle Christiansen.

”Hvis vi tager de store klumper, så fik vi et lavere resultat på vores landsindsamling end håbet, og der er også kommet færre penge fra arv i fælleskassen end ventet. Derudover var vi lidt for optimistiske, hvad angår vores indtjening på genbrug. Der var fremgang på genbrugsfronten, men vi har set så store behov for hjælp, at vi nok havde håbet på mere,” siger korshærschefen, som ærgrer sig over underskuddet.

”Vi skal helst gå i nul eller have lille underskud. Men som landsstyrelsen har påpeget, så har vi brugt pengene, fordi der var brug for dem.”

Med ”brug for dem” henviser Helle Christiansen til nogle af konklusionerne fra den nye årsberetning, som hun fremlægger på lørdag. For selvom de ansatte og frivillige ifølge hende gør en fantastisk indsats, vokser behovet for hjælp fortsat. Ifølge organisationen er der kommet flere fattige familier, flere unge hjemløse og flere, der ikke får den hjælp, de har brug for.

”Det er ret sort i sort i sort, og for mig er det vigtigt at sige til vores ansatte og frivillige, at vi ikke kan alting, men at det er fantastisk, hvad vi når,” siger hun.

Årets underskud kommer ifølge Helle Christiansen ikke til at få nogen større konsekvenser for Kirkens Korshær, som årligt har indtægter på over 250 millioner kroner.

”Det er ikke et underskud, der vælter noget på et år. Men vi er meget omkostningsbevidste, og vi har derfor ændret på nogle målsætninger,” siger hun og tilføjer, at Kirkens Korshær også har forsøgt at skære i udgifterne på nogle områder.

Det gælder eksempelvis landsindsamlingen, der i år finder sted den 25. november.

”Vi har valgt at bruge det samme oplysningsmateriale som sidste år og at lægge arbejdet mere ud til de lokale frivillige i stedet for at have ansatte til at styre det. Det kan øge overskuddet, og lokalt kan man også mere selv bestemme, hvordan man vil gribe indsamlingen an,” siger hun og tilføjer, at indsamlingen i år har fokus på fattigdom og ensomhed.

Derudover har Kirkens Korshær det seneste år haft fokus på at øge sin økonomiske uafhængighed for at sikre, at den kan dække det stigende behov, den møder. Sidste år resulterede dette blandt andet i midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Realdania til at lave nye varmestuer og forske i fremtidens væresteder. Organisationen arbejder også fortsat på at overtale kommuner til ikke at drive genbrugsbutikker med lønnet arbejdskraft, hvilket sker i stigende grad.

Dette arbejde giver ifølge Helle Christiansen en konkurrenceforvridning, der skader de mange sociale organisationers hjælpearbejde. I dag bliver mere end en fjerdedel af de midler, der finansierer Kirkens Korshærs varmestuer, herberger, familiestøttende arbejde, rådgivningstjenester og fortalervirksomhed, tjent i organisationens 250 butikker.