Prøv avisen

Kirkens Korshær rækker ud mod muslimer i nyt samarbejde

Når der kommer flere udlændinge til Danmark, mærker man det også på varmestuerne, fortæller Morten Aagaard, leder af Kirkens Korshær i Aarhus. Derfor har organisationen indgået et partnerskab om et aktivitets- og samværssted for socialt udsatte indvandrere. Foto: Scanpix

Kirkens Korshær har indgået et partnerskab om et aktivitets- og samværssted for socialt udsatte indvandrere, som også skal byde på en etnisk genbrugsbutik med rod i deres kultur

Når der kommer flere udlændinge til Danmark, mærker man det også på varmestuerne, fortæller Morten Aagaard, leder af Kirkens Korshær i Aarhus. Derfor har organisationen indgået et partnerskab om et aktivitets- og samværssted for socialt udsatte indvandrere.

Det sker i samarbejde med Muhabet Aarhus, der i nogle år har været et multikulturelt værested med særligt fokus på gruppen af psykisk syge og sårbare personer med anden etnisk baggrund end dansk.

”Mange af de flygtninge, som kommer til Danmark nu og i den kommende tid, vil lide af posttraumatisk stresssyndrom. De vil synke ned gennem systemet. De vil aldrig få et arbejde. Dem skal vi lære at håndtere. Kulturelt skal vi lære at forstå, hvordan herboende indvandrere og folk, der kommer hertil nu og fremover, tænker, og hvad de spiser. Når dansk bliver et mindretalssprog i varmestuen, får vi også brug for medarbejdere, der taler arabisk, farsi og tyrkisk,” siger Morten Aagaard.

Dem er man ved at ansætte, for medarbejderne i Kirkens Korshær møder allerede især irakere, iranere, libanesere, syrere, tyrkere og palæstinensere.

Aktivitets- og samværsstedet med navnet Muhabet, som betyder ”Kærligt samvær”, ligger i centrum af byen i Muhabet Aarhus' lokaler. Projektet skal blandt andet indeholde en socialøkonomisk virksomhed.

”Tanken er en etnisk genbrugsbutik med rod i deres kultur. Kvinderne kan sy ting til butikken, og mændene kan sætte møbler i stand. Vi skal også lære dem, hvordan man forholder sig til myndighederne i det danske samfund,” siger han.

Lige nu er man dagligt i kontakt med omkring 70 personer, og forventningen er, at det tal vil stige, når man får udbredt kendskabet til projektet.

Hvordan vil man mærke, at det er Kirkens Korshær med et kristent grundlag, som er en del af arbejdet?

”Det skal vi lære. Vi driver ikke mission direkte i genbrugsbutikken. Det er heller ikke sådan, at vi vil skilte med, at vi er kristne. På den anden side siger jeg også som leder af Kirkens Korshær, at der er en særlig nerve, værdi og varme i Korshæren. Det kommer til udtryk ved en respekt for det enkelte individ. Der er ikke mange steder, man er i øjenhøjde med folk - også, når de ligger ned. Det er man i Kirkens Korshær,” forklarer Morten Aagaard og tilføjer, at hvis folk vil høre om Jesus, fortæller man gerne, men det er ikke en forudsætning for at være en del af projektet.

Samarbejdet er sikret gennem et bidrag på fire millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, ligesom kommunen støtter økonomisk.