Kirkens Korshær udfordrer politikere

Som EU-formandsland bør Danmark gå foran og gøre noget for de udenlandske hjemløse, mener Kirkens Korshær. Politikere er lydhøre, men fokuserer på at få de hjemløse sendt tilbage til deres hjemland

Som EU-formandsland bør Danmark gå foran og gøre noget for de udenlandske hjemløse, mener Kirkens Korshær. Politikere er lydhøre, men fokuserer på at få de hjemløse sendt tilbage til deres hjemland
Som EU-formandsland bør Danmark gå foran og gøre noget for de udenlandske hjemløse, mener Kirkens Korshær. Politikere er lydhøre, men fokuserer på at få de hjemløse sendt tilbage til deres hjemland. Foto: .

Livet er hårdt, hvis man er hjemløs udlænding i Danmark. Det kan være svært at finde et sted at sove, og det daglige brød skal måske fiskes op af en skraldespand eller tjenes til ved at samle flasker.

Derfor skal der gøres noget, mener Kirkens Korshær og tre andre organisationer, der med en kampagne i anledning af det danske EU-formandskab inviterer politikerne til en dialog om de udenlandske hjemløse.

LÆS OGSÅ: Organisationer: Situationen for hjemløse migranter er uholdbar

Vi mener, det er et europæisk problem, og fordi Danmark har formandskabet, vil vi pege på, at vi som nation og som en del af Europa er nødt til at tænke ud over de akutte løsninger og tænke mere langsigtet, siger Heiner Lützen Ank, landssekretær og kampagneleder i Kirkens Korshær.

Hos socialordførere på begge sider af den politiske midte er der enighed om, at der er behov for dialog og langsigtede løsninger. Venstres Eyvind Vesselbo peger på, at der må laves aftaler i EU, som giver mulighed for at sende hjemløse udlændinge tilbage til deres hjemland, og Özlem Cekic fra SF sætter også sin lid til EU.

Vi må sørge for at lave et samarbejde på tværs af landene i EU, og jeg håber, vi kan bruge EU-formandskabet til at tænke mere langsigtet. Jeg vil tale med socialministeren om, hvordan vi kan gå videre med det, siger hun.

Og der er allerede tiltag i gang på området, fortæller socialminister Karen Hækkerup (S).

Under det danske formandskab samarbejder Social- og Integrationsministeriet med European Anti Poverty Network (Europæisk netværk mod fattigdom, red.), der holder konferencen People Experiencing Poverty (Folk, der oplever fattigdom, red.), hvor hjemløshed vil være på dagsordenen. Her vil der være mulighed for, at deltagerne kan udveksle synspunkter om problemerne på hjemløseområdet, skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

Fokus skal dog ikke kun være på at sende personer, som måske opholder sig ulovligt i Danmark, hjem igen, mener Heiner Lützen Ank. For der er også hjemløse, der lovligt opholder sig i landet, og de skal have hjælp eksempelvis gennem et rådgivningscenter, som er et af kampagnens forslag til en langsigtet hjælp. Her skal hjemløse kunne få mad og tøj, information om Danmark på deres modersmål og rådgivning om, hvorvidt de overhovedet har muligheder i Danmark, eller om det ville være bedre for dem at tage tilbage til hjemlandet.

Karen Hækkerup ser dog ikke noget formål i at oprette flere tilbud.

Udenlandske hjemløse uden lovligt ophold er en udfordring. Der er desværre ingen nemme løsninger. Men min grundholdning er, at mennesker uden lovligt ophold ikke skal være i Danmark. Derfor synes jeg heller ikke, vi skal fastholde dem eller tiltrække flere ved at udvide velfærdstilbuddene til dem. Når det er sagt, så er det selvfølgelig vores ansvar som velfærdssamfund at kunne tilbyde dem mulighed for tag over hovedet i de koldeste vintermåneder, skriver hun.

Tom Behnke, socialordfører for De Konservative, har også svært ved at se formålet med et rådgivningscenter.

Jeg vil gerne hjælpe dem, der lider nød, men det skal være hjælp til at returnere. Hvis man tager til et andet land og får brug for hjælp, så er det hjemlandet, der skal tage sig af en, siger han.