Enhedslistens kirkeordfører: Folkekirkens særstatus er en ulempe

Folkekirken ville have godt af konkurrence fra andre religioner, mener Christian Juhl (EL), ny kirkeordfører for Enhedslisten

Christian Juhl. –
Christian Juhl. –. Foto: Folketinget.

En bjørnetjeneste. Det kalder Christian Juhl (EL) forholdet mellem kirke og stat. Han er ny kirkeordfører for Enheds-listen, efter Pelle Dragsted forlod Folketinget ved valget den 5. juni som følge af partiets rotationsprincip. En af Christian Juhls mærkesager er at skille kirke og stat fra hinanden, hvilket han kalder ”et logisk træk”.

”Når folkekirken har en særstatus, forhindrer det innovation og ligeværdig konkurrence. Der er nogle ting, der har stået stille i folkekirken i mange år, og det kunne en adskillelse hjælpe på,” siger Christian Juhl.

Han synes også, at det er et skridt i den rigtige retning, at det forståelsespapir, som den nye regering har præsenteret, ikke nævner, at Danmark er et kristent land.

”En af de vigtigste mærkesager for mig er at ligestille alle religioner. Og livssynssamfund skal også være ligeværdige, da det ikke skal give fordele at tro på noget overnaturligt,” siger han og tilføjer:

”Kristendommens næstekærlighed er for mig egentlig et socialistisk begreb. Jeg kalder det bare solidaritet.”

Christian Juhl er døbt, men er meldt ud af folkekirken, og han har været involveret i kirkepolitik siden den tidligere kirkeordfører for Enhedslisten, Pelle Dragsted, spurgte om han kunne tænke sig at være suppleant på det felt.

”Jeg har altid været interesseret i de værdimæssige og åndelige diskussioner, og dem er der ikke nødvendigvis mange af på andre politiske områder. Derudover så jeg en mulighed for at fremme det potentiale for dialog, der er på tværs af religioner, da det optager mig meget.”

Christian Juhl mødte det potentiale, der er for at skabe fred gennem religion, da han i Mali og Nigeria mødtes med præster, imamer og rabbinere, som til daglig prøvede at skabe bedre relationer mellem de forskellige trosretninger i befolkningen. Han ønsker sig mere fokus på det i kirkepolitikken.

”Her opfordrede de religiøse overhoveder befolkningen til ikke at slå hinanden ihjel og forhindrede blodige konflikter. De har så stor indflydelse på medlemmer af de samfund. En præst havde mistet sin hånd, da han ville holde to stridende parter væk fra hinanden,” siger han og tilføjer, at han ønsker sig mere fokus på den dialogbaserede indsats i Mellemøsten og ikke den militære.

”Jeg vil gøre en indsats for, at man ikke bliver forfulgt for at tro, eller for ikke at tro. Og jeg mener, at dialog og mægling mellem parterne er vejen frem.”

Christian Juhl er ikke umiddelbart bekymret for, at den nye kirkeminister, Joy Mogensen (S), vil skabe bump på vejen i forhold til hans projekter. Han kender hende fra Roskilde, hvor hun har været borgmester, da han har været folketingskandidat på samme kant. Han beskriver hende som en person, der ved, hvor hun vil hen politisk.

”Jeg tror, vi har fælles syn på en række områder, og jeg glæder mig til samarbejdet med hende.”

Der er endnu ikke valgt kirkeordførere i resten af Folketingets partier.