Prøv avisen

Kirkeorganisation vil gøre krig ulovlig

Kirkernes Verdensråd, som tæller over 340 kirker fra mere end 120 lande, herunder folkekirken, har vedtaget en erklæring, som fordømmer enhver form for krig.

Det oldgamle kristne begreb om retfærdig krig skrottes nu i en kirkehistorisk erklæring fra Kirkernes Verdensråd. Naivt og absurd, mener hærprovst og teologiprofessor

Hvis Polen i dag kæmpede imod Nazitysklands jerngreb, eller Kuwait forsvarede sig imod Iraks brutale invasion, ville det være uden opbakning fra verdens største kirkelige paraplyorganisation.

Kirkernes Verdensråd, som tæller over 340 kirker fra mere end 120 lande, herunder folkekirken, har nemlig vedtaget en erklæring, som fordømmer enhver form for krig.

Medlemskirkerne i Kirkernes Verdensråd og andre kristne er forenede som aldrig før for (...) at afvise krig til fordel for retfærdig fred, står der i erklæringen, som blev vedtaget ved et møde med 1000 deltagere.

Vi er forenede i vores bestræbelse på, at krig bør blive ulovligt, konkluderer erklæringen.

Dermed leverer det kirkelige råd et frontalopgør med forestillingen om retfærdig krig, som blev formuleret af kirkefædrene Augustin og Thomas Aquinas, og som stadig er gældende, når nationer i dag går i krig.

Det er blevet så nemt at sige retfærdig krig, og lande tillader sig at gøre næsten alt i det navn. Men ingen krig kan retfærdiggøres, siger sognepræst Pernille Østrem, udsendt af Det Mellemkirkelige Råd og Københavns Stift til at deltage i mødet.

I Kirkernes Verdensråd var det derfor tid til at sige højt, at krig bør være illegalt. Det er formuleret som et håb i erklæringen, siger hun og tilføjer, at erklæringen blandt andet følges op af lobbyarbejde i FN-regi.

Men ifølge hærprovst Ole Brehm Jensen er det fuldstændigt absurd at ville gøre krig ulovlig.

Det har kun den symbolværdi, at det latterliggør Kirkernes Verdensråd. Hvilken lovgivende forsamling skulle i givet fald vedtage en sådan lov, og hvem skulle håndhæve den? Man kunne lige så godt indføre en lov om kærlighed og sætte lokale parlamenter eller FN til at indføre, at vi skal elske hinanden alle sammen, siger han og tilføjer:

Der er ingen kristne mennesker, der synes, at krig er ønskværdigt, men virkeligheden kan stille sig sådan, at det er nødvendigt.

Desuden har Kirkernes Verdensråd misforstået doktrinen om retfærdig krig, som de altså ønsker afskaffet. Det mener teologiprofessor Viggo Mortensen, som forsker i global kristendom.

Deres ærinde er derfor fuldstændigt naivt og uden politisk relevans. Læren om retfærdig krig er netop en måde at begrænse krigen på, siger han.

Ifølge Viggo Mortensen har Kirkernes Verdensråd før spillet en væsentlig rolle i storpolitik for eksempel ved afskaffelsen af det racistiske apartheid-styre i Sydafrika.

Men her siger de ikke andet end fred i vor tid og uden at have indsigt i verdens gang, siger han.

Erklæringen vil heller ikke få de politiske magthavere til at tænke anderledes om krig, vurderer kirkehistoriker Carsten Selch Jensen, der har forsket i teologi og krigsførelse:

Det er en prisværdig hensigtserklæring, men den får ingen realpolitisk betydning. Den hindrer ikke stater at gå i krig.

Biskop Karsten Nissen, Viborg, støtter Kirkernes Verdensråds ønske om at afskaffe begrebet retfærdig krig.

Vi bør hellere tale om nødvendig krig. Det kan være nødvendigt at anvende magt for at forsvare den svage part, men krig er altid et onde, siger han.

johansen@k.dk