Kirker gør sig klar til i morgen: ”Der er en gudstjenestemuskel, der skal trænes”

I morgen holder landets kirker de første søndagsgudstjenester efter nye og betydeligt lempede coronarestriktioner. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at alt er ved det gamle

Selvom blandt andet fællessang og lange gudstjenester nu igen er tilladt, er det ikke alle steder, man vender tilbage for fuld udblæsning. Og alle steder er der afstands- og arealkrav.
Selvom blandt andet fællessang og lange gudstjenester nu igen er tilladt, er det ikke alle steder, man vender tilbage for fuld udblæsning. Og alle steder er der afstands- og arealkrav. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Efter mere end fire måneder med små, korte gudstjenester uden sang og nadver forbereder landets kirker sig nu på at slå dørene op til morgendagens højmesser, hvor der vil være langt færre begrænsninger. Men selvom blandt andet fællessang og lange gudstjenester nu igen er tilladt, er det ikke alle steder, man vender tilbage for fuld udblæsning.

”I princippet kunne vi jo rulle det hele ud igen, men det bliver ikke lige på og hårdt. Som med alle muskler, man ikke har brugt længe, er der også en gudstjenestemuskel, der skal trænes,” siger Sune Skarsholm, sognepræst ved Løsning og Korning kirker.

Her ville en søndagshøjmesse normalt vare fem kvarter, men for dels at vænne menigheden til at komme til gudstjeneste igen, dels for at imødekomme den usikkerhed og risiko for smitte, der kan være ved at være sammen med mange mennesker i lang tid, vil morgendagens gudstjeneste kun tage lidt under en time, siger Sune Skarsholm.

”Jeg vil holde en kortere prædiken, vi vil have færre læsninger, og vi vil udvælge nogle vers fra de salmer, vi skal synge. Det gode ved corona-tiden har været, at jeg har lært at skære ind til benet, og det oplever jeg egentlig, at mange – især børnefamilier – har taget godt imod.”

I Løsning Kirke, hvor der i morgen er gudstjeneste 10.30, kommer der på en almindelig søndag op mod 300 mennesker, men efter de nye afstands- og arealkrav, er der kun plads til 150, og allerede fredag var der ”udsolgt”. Derfor kommer kirken til at holde fast i online-gudstjenester og tilmelding.

Vil man til højmesse i Urup Kirke ved Grindsted i morgen, skal man også huske at tilmelde sig. Men fra næste søndag droppes tilmeldingssystemet i kirken, hvor der er plads til omkring 30 personer.

”Det er et hadet system i menigheden, fordi det er besværligt, og fordi nogen ikke har lyst til at tage pladsen fra andre, som måske har mere brug for at komme i kirke. Så selvom Urup Kirke ikke er den største, kommer vi ikke til at fortsætte med det. Selvfølgelig er det bestemt ikke sjovt, at vi måske skal afvise nogle i døren, men det har været et valg mellem to onder,” siger sognepræst Steen Frøjk Søvndal.

Egentlig kunne der med det nye arealkrav være omkring 50 personer i Urup Kirke, men det er på grund af afstandskravet på to meter ved sang, at der ikke bliver plads til helt så mange.

”Sangen er vi nødt til at få tilbage. Sammen med nadveren har den virkelig været savnet i menigheden,” siger Steen Frøjk Søvndal.

I Valby i København må menigheden ved Jesuskirken vente til næste uge med at komme til gudstjeneste igen. For mens man i en del sogne har valgt at udskyde konfirmationerne til efteråret, bliver et mindre hold unge konfirmeret i Valbykirken i morgen. ”Vi har altid både forårs- og efterårskonfirmation, og i år har de fleste valgt efteråret. Men for nogle få passer det dårligt, for eksempel fordi de skal på efterskole. Så selvom de måske udskyder festen, får vi klaret den del, der skal foregå i kirken, på søndag,” siger sognepræst Frank Bjørn Christensen.

Det har hele tiden været planen at gennemføre de i alt seks konfirmationer i morgen, men Frank Bjørn Christensen glæder sig over udsigten til, at dagen nu kan blive mere festlig end først forventet.

”Da vi holdt generalprøve forleden, var vi så heldige at kunne fortælle konfirmanderne, at vi nu kan synge, at der ikke er begrænsning på varigheden, og at de næsten må have alle de gæster med, de har lyst til. Vi har målt kirken op, og der er plads til 350. Det betød rigtig meget for både konfirmanderne og deres forældre.”

Når den første gudstjeneste efter de nye retningslinjer finder sted på Store Bededag fredag i næste uge, vil det meste med få undtagelser dog være, som det plejer i Jesuskirken, fortæller Frank Bjørn Christensen.

”Vi mangler stadig at finde en form for kirkekaffen bagefter. Og altergangen vil komme til at foregå gående, det vil sige ved at man går i en række forbi ét bord, hvor man får brød, og forbi et andet, hvor man får et engangsbæger med vin – begge dele af præsten, som har mundbind og handsker på – og så sætter man sig på sin plads med det samme igen.”