Kirker holder mindegudstjenester for selvmordere

Sidste år markerede en enkelt kirke i Odense Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse. Nu er to kirker mere kommet med

Sandsynligvis er der i dag et menneske i Danmark, som er så træt af at leve, at selvmord synes at være den eneste vej ud af blindgyden. Det er der flere kirker i Danmark, der sætter fokus på.
Sandsynligvis er der i dag et menneske i Danmark, som er så træt af at leve, at selvmord synes at være den eneste vej ud af blindgyden. Det er der flere kirker i Danmark, der sætter fokus på. . Foto: colourbox.com.

Ude foran Haderslev Domkirke vil der i morgen aften klokken 20 være tændt 140 lys svarende til antallet af selvmord i Region Syddanmark på et år. På samme tidspunkt vil der i Kirkehaven uden for Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København blafre 153 lys et for hvert menneske, som sidste år tog sit liv i Region Hovedstaden.

LÆS OGSÅ
: Folkekirkens indsats mod selvmord halter

Sandsynligvis er der i dag et menneske i Danmark, som er så træt af at leve, at selvmord synes at være den eneste vej ud af blindgyden. Tallene for selvmord kan illustreres ved, at der i gennemsnit året rundt hver dag er næsten to mennesker, der tager deres eget liv, mens 20 forsøger.

Det er indlysende godt at holde en gudstjeneste, så de pårørende kan mindes de døde, siger Hanne Svensmark, formand for Landsforeningen for efterladte efter selvmord.

Det er en fantastisk måde at bryde et tabu på og en respektfuld måde at mindes de døde på. Det er svært at finde steder, hvor der er meningsfulde ritualer, som sorgen passer ind i, og hvor man uformelt kan tale med ligesindede. Mange nyligt efterladte er meget sårbare, og man er meget skrøbelig, første gang man måske skal til et møde i en gruppe af pårørende. Her har gudstjenesteformen præcis den frihed, som ligger i, at man bare kan komme og sætte sig og være med, og så kan man tale med andre uden pres bagefter, hvis man vil. Vi regner med, at for hvert selvmord er der fire nærtstående, der berøres, og flere endnu i den nærmeste omgangskreds, siger Hanne Svensmark, som selv har mistet sin mand ved selvmord.

Alligevel er mindegudstjenester for dem, der begik selvmord, et særsyn. Sidste år blev der for første gang holdt en gudstjeneste i Hans Tausens Kirke i Odense, og det gør der igen på mandag, hvor det er WHOs Verdensdag for Selvmordsforebyggelse. Så i år er i alt tre kirker med til at tilbyde de pårørende et rum og et ritual for deres sorg.

Det er første gang, at en domkirke er med til at markere Verdensdagen og de danske selvmord, siger tidligere korshærs- og sygehuspræst og pastor emeritus Palle Gerlach, der nu bruger sin ekspertviden i Netværket for Selvmordsramte og er med til at arrangere gudstjenesten i Haderslev Domkirke.

Målet er selvfølgelig at skaffe opmærksomhed, så der kommer flere kirker og domkirker med i de følgende år. Folkekirken skulle gerne hvert år markere dagen med mindegudstjenester og give de pårørende mulighed for at gå et sted hen. Man kunne håbe, at der efterhånden var gudstjenester i alle 10 stifter, så hele Danmark er dækket, siger Palle Gerlach.

Tallet for selvmord har i en årrække været faldende, men selvmordsforsøg er stigende for unge piger, oplyser Anna Mejldal, der er statistiker i Center for Selvmordsforskning.

De seneste tal fra Sundhedsstyrelsen siger, at der i 2010 var 587 selvmord. Der har siden 1980erne været et kraftigt fald i antal selvmord, men vi ser i de senere år en stigning i selvmordsforsøg blandt især unge piger. Vi regner med ud fra oplysninger over behandlingskrævende selvmordsforsøg fra landets sygehuse, at antallet i alt er omkring 10.000 om året, siger Anna Mejldal.

Der er i folkekirken udpeget en præst for hvert stift, som er uddannet til at rådgive kolleger i spørgsmål om selvmord og efterladte.