Kirker håber på pinsesolens dans

Pinsegudstjenester landet over holdes som aldrig før under åben himmel, og for første gang nu også på Frilandsmuseet ved København

Flere og flere kirker går udendørs for at fejre pinsen. Billedet her er fra 2006 i Aalborg, hvor folkekirken holdt en fælles pinsegudstjeneste i Kildeparken med madkurv anden pinsedag. -- Scanpix.
Flere og flere kirker går udendørs for at fejre pinsen. Billedet her er fra 2006 i Aalborg, hvor folkekirken holdt en fælles pinsegudstjeneste i Kildeparken med madkurv anden pinsedag. -- Scanpix.

Landets sognepræster har i denne tid blikket stift rettet mod barometeret, for vejrudsigten er kommet til at betyde stadig mere for kirken i pinsedagene, i takt med at flere og flere sogne og provstier rykker en af helligdagene ud i naturen eller holder den i byens park eller på torvet.

Pinsedagene i Danmark har fra gammel tid traditionelt været udedage, fordi alle, hvis ellers vejret var til det, tog det pæne tøj på og madkurven under armen og begav sig ud i forsommeren. I Bibelen fortælles det, at disciplene sidder inden døre, da Helligånden pludselig melder sig som et kraftigt vindstød og med ildtunger, som satte sig på hver af dem. Nu fik de frimodighed til at gå ud at fortælle andre, at Jesus var opstået fra de døde.

Traditionen med udendørs gudstjenester har fået flere og flere tilhængere, og nu er også Lundtofte Kirke nord for København med.

"Det er egentlig en gammel tanke, som vi nu gør til virkelighed for første gang i år," siger sognepræst Kjeld Jørgensen, som sammen med sognepræst Pernille Bach-Mortensen står for gudstjenesten anden pinsedag på Frilandsmuseets festplads.

"Vi har længe godt kunnet tænke os en kirke i forbindelse med Frilandsmuseet, men det er et dyrt projekt. Men museet har været meget positivt indstillet over for en friluftsgudstjeneste, så vi kombinerer det kirkelige med den folkelige udflugtsdag og opfordrer til at komme i pænt tøj og med madkurv. Efter gudstjenesten er der så mulighed for at deltage i en række historiske aktiviteter," siger Kjeld Jørgensen.

Andre steder i landet er der flere sogne og hele provstier, der går sammen om fælles pinsegudstjeneste søndag eller mandag. I de sidste år har pinsen i Danmark også fået en international og verdensomspændende dimension i form af Global Day of Prayer, som holdes pinsesøndag i 218 nationer.

"Initiativet er opstået i Sydafrika, men nu er vi også kommet godt med herhjemme, og tilbuddet gælder deltagere i både frikirker og folkekirken," siger koordinator Kirsten Nielsen, der er forstander i Pinsekirken på Amager. Selvom kirker over hele landet har deres planlagte pinsegudstjenester, mener hun, at der sagtens kan findes plads i programmet til også at deltage i den verdensomspændende pinsebededag. I for eksempel København ligger arrangementet klokken 15 i Søndermarken ved Zoologisk Have, og også mange andre steder i Danmark, for eksempel i Kyllingemoderen i Almindingen på Bornholm, har man valgt eftermiddagen som tidspunktet for fællesbønnen.

vincents@kristeligt-dagblad.dk